Marjolijn Sonnema: ‘Het begon weer te kriebelen’

Op 1 september gaat Marjolijn Sonnema aan de slag op VWS. Over haar nieuwe functie kan ze nog niet zoveel zeggen. Maar welk boek heeft Sonnema als laatst gelezen en weet ze eigenlijk al wat ze gaat stemmen op 9 juni?

Een ambtelijke nomade, zo noemt Marjolijn Sonnema (48) zichzelf. Na de zomer gaat de directeur Telecommarkt van Economische Zaken aan de slag als directeur Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie op het ministerie van VWS. ‘Een erg lange functienaam,’ zegt Sonnema op een zonnige donderdagmiddag in haar werkkamer. ‘Ik moet iedere keer weer even nadenken hoe het ook alweer precies is.’
Na de studies sociale geografie en economie (in Groningen en Utrecht) ging Sonnema eind jaren tachtig aan de slag bij het Landbouwschap en kwam ze in aanraking met het ministerie van LNV. ‘Bij het Landbouwschap maakten we altijd functioneel “ruzie” met het departement,’ vertelt Sonnema. Ze viel kennelijk op, want na een aantal jaar werd haar gevraagd bij LNV te komen werken. ‘Hoewel het me in eerste instantie helemaal niet trok om bij de overheid aan de slag te gaan, vond ik de maatschappelijke relevantie van het werk interessant.’ Op LNV vervulde Sonnema veel verschillende functies. Ze begon in de internationale hoek en kwam via P&O terecht bij industrie en handel.
Vervolgens heeft ze via ABD-Interim – ‘Ik was de allereerste ABD-interimmer’ – bij Vrom, EZ en Justitie gewerkt om ruim vier jaar geleden de functie directeur Telecommarkt te aanvaarden. ‘Het begon weer te kriebelen, dus heb ik gereageerd op de vacature bij VWS.’

Kranten
‘Ik lees ’s ochtends thuis Trouw en in de trein het FD. Ook blader ik altijd even de gratis krantjes door.’

Laatste boek
Norwegian wood van Haruki Murakami. Ik vond het een deprimerend boek, het heeft me niet echt gepakt. Toch was het wel intrigerend te lezen over het leven van een student in Japan. Het leuke van de leesclub – in het kader waarvan ik dit boek heb gelezen – is wel dat je wordt uitgedaagd tot het lezen van boeken die je zelf nooit zou kiezen. Elke twee maanden komen we bij elkaar, beppen we wat over een boek, én over het leven.’

Laatste film
‘Onlangs ben ik met mijn dochter van negen en een vriendje naar Nanny McPhee 2 geweest. Daar heb ik enorm van genoten. Mijn dochter heeft de leeftijd dat ze helemaal in het sprookje opgaat, ze gelooft er echt in. Dat is prachtig om te zien. De mooiste film die ik ooit gezien heb is As it is in heaven, over een succesvolle dirigent die zich terugtrekt in een dorpje in Zweden. Een aanrader, die moet je echt zien!’

Vakantieplannen
‘We hebben een camper, dus gaan altijd op de bonnefooi. We kiezen vooraf wel een streek uit. Dit jaar gaan we naar de Dolomieten, maar eerder zijn we in de Baltische Staten geweest, Zweden, Hongarije. Tijdens de vakantie zijn we er echt even uit met het gezin. Gedurende het jaar holt iedereen door elkaar heen, en dan is het heerlijk om vrij te zijn en van elkaar te genieten. We zijn allemaal gek van lezen, dus de camper wordt helemaal volgestouwd met boeken.’

Politiek actief
‘Ik ben nooit politiek actief geweest. Natuurlijk volg ik het wel. Zeker de komende weken ga ik er ’s avonds lekker voor zitten om de debatten te zien. Wat ik ga stemmen, weet ik nog niet. Ik ben zwevend. Een paarse coalitie spreekt me wel aan. Als de onderlinge verhoudingen maar goed zijn, zodat het kabinet vier jaar lang blijft zitten en samen bezig is met de toekomst van Nederland.’

Verschenen in PM, 28 mei 2010

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s