Column: Haantjes

De toekomst van Nederland ligt momenteel in handen van zeven heren. Onder leiding van informateur Herman Wijffels onderhandelen de drie fractievoorzitters en hun secondanten over het regeerakkoord dat de komende vier jaar de leidraad voor beleid moet vormen. Een haantjesvertoning is het wel. Waar zijn de dames in het gezelschap?

Dat Jan Peter Balkenende wordt vergezeld door Maxime Verhagen is geen verrassing. Maar de nummer 2 van de PvdA, Nebahat Albayrak, is schaamteloos gepasseerd. Wouter Bos laat zich liever bijstaan door Jacques Tichelaar, de onbekende onderwijswoordvoerder die niet verder kwam dan plek 13 op de kandidatenlijst. André Rouvoet koos wel voor zijn nummer 2, Arie Slob, terwijl Tineke Huizinga, die op 3 stond, met meer dan 26.000 voorkeursstemmen bij de ChristenUnie-achterban een stuk populairder is. Het wordt nog spannend als straks de poppetjes gevonden moeten worden. Bos heeft beloofd dat de helft van het kabinet uit vrouwen moet bestaan. Het is te hopen dat hij woord houdt. Zijn keuze voor een man aan zijn zijde bij de formatie is een slecht voorteken.
Bij de overheid gaat het al niet veel beter. Onderzoek van de Volkskrant wees vorige maand uit dat het glazen plafond bij het rijk het dikst is. Is 27 procent van de managers in het bedrijfsleven vrouw, bij de rijksoverheid stopt de teller bij 19 procent. En dit percentage is alweer achterhaald. Na het vertrek van Marjanne Sint is er geen vrouwelijke SG meer, waarmee ook het SG-overleg tot hanendomein bestempeld kan worden. Bovendien hebben twee andere hoge Vrom-managers van het vrouwelijk geslacht aangekondigd de rijksdienst te verlaten. De DG’s Ineke Bakker en Annet Bertram vertrekken over een paar maanden naar de gemeenten Rotterdam en Den Haag. ABD-baas Jan Willem Weck heeft overduidelijk zitten slapen. Hij had een van de Vrom-vrouwen allang moeten voordragen als opvolger van SG Oosterwijk van Economische Zaken. Als geen ander weet Weck dat ambtenaren uit de topmanagementgroep om de zeven jaar van functie moeten wisselen. Toen er geen geschikte job voorbij leek te komen, hebben de drie dames van Vrom het heft in eigen hand
genomen. Geef ze eens ongelijk.

Verschenen in PM, 18 januari 2007

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s