Wie ben ik?

Cindy2018Cindy Castricum, on- & offline bladenmaker, journalist en politicoloog. Ik ben geboren in 1976 en opgegroeid in Castricum. Tijdens mijn eerste studie heb ik drie jaar in Breda gewoond. Sinds 1998 is Amsterdam mijn thuisbasis. Via West, Zeeburg, Osdorp, Slotervaart, Jordaan, De Baarsjes, Westerpark en de Zeeheldenbuurt belandde ik begin 2013 op het Java-eiland (check deze nostalgische hardlooproute dwars door de stad). In december 2017 ben ik naar De Pijp verhuisd. 

Na vijftien jaar in Den Haag gewerkt te hebben, heb ik eind 2019 mijn baan bij Sdu opgezegd. Vrijwel direct volgde een leuke klus bij de Amsterdamse Kunstraad als secretaris van een van de commissies, die over het Kunstenplan adviseren. Hoe fijn is dat, na jaren met de trein naar het werk eindelijk weer op de fiets! Helaas was het vanwege corona van korte duur en deed de keukentafel in de Pijp vanaf half maart dienst als kantoor. Ik heb voor de kunstraad ook een webmagazine gemaakt over de gevolgen van corona voor de culturele en creatieve sector in Amsterdam. En nu sta ik dus weer open voor iets nieuws: freelance, een vaste baan. Alles is mogelijk.

Bij Sdu was ik manager van de redactie Overheid en verantwoordelijk voor VNG Magazine, SC en Gemeente.nu. VNG Magazine is het verenigingsblad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten waarin we berichten over het reilen en zeilen in het lokaal bestuur. SC is de redactionele opvolger van de Staatscourant. We analyseren en duiden wet- en regelgeving en leggen uit welke gevolgen dit heeft voor decentrale overheden en het bedrijfsleven. Gemeente.nu is een website met nieuws, opinie en achtergronden voor gemeenteambtenaren. Begin 2018 heb ik de masterclass Online uitgeven en crossmediale strategie gevolgd bij Carolien Vader van Bladendokter.nl.

Eerder was ik hoofdredacteur van zowel PM Public Mission (onafhankelijk magazine voor beslissers bij de overheid) als re.Public (online platform voor ambtenaren over carrière en arbeidsmarkt). Tot de zomer van 2013 was ik voorzitter van Vrouw & Media, een platform voor vrouwen in de journalistiek.

Mijn loopbaan begon ik als programmamaker bij Felix Meritis in Amsterdam. Ik heb politicologie (Vrije Universiteit), journalistiek (Fontys, Tilburg) en vrijetijdskunde (NHTV, Breda) gestudeerd. Hoewel mijn werkzame leven zich de afgelopen vijftien jaar vooral in Den Haag heeft afgespeeld, woon ik met heel veel plezier in Amsterdam. In mijn vrije tijd fiets of wandel ik dan ook graag door de stad, lekker eten, een drankje op het terras. Nu we in De Pijp wonen, doen we dit met enige regelmaat.

In 2014 heb ik een website gemaakt: to-the-beach.com. Zowel de techniek als de inhoud was van mijn hand. Het was een superleerzame ervaring om zo’n site van scratch op te bouwen en in te richten. Lekker nerden met html enzo. Toen de site eenmaal klaar was en redelijk gevuld met een overzicht van alle stranden in Nederland en zo nu en dan blogje over het strandleven, was de uitdaging er wel vanaf. De site is inmiddels offline.

VliegenbosDaarnaast loop ik hard (rondjes Java- en KNSM-eiland, Amsterdamse Bos, IJburg, langs de Amstel naar Ouderkerk, door de Bijlmer, richting Muiden en Weesp, naar Ransdorp/Durgerdam en check vooral deze parkenroute, dwars door de stad!). Op 25 september 2016 deed ik mee aan de marathon van Berlijn! En ja, het is verslavend dat hardlopen. Inmiddels heb ik de marathon van Parijs achter de rug (17 minuten sneller!) en in het najaar van 2017 liep ik de marathon van Frankfurt (weer 10 minuten sneller). Op 21 oktober 2018 deed ik mee aan de marathon van Amsterdam. Een wedstrijd door eigen stad is heel bijzonder met veel familie en vrienden langs de kant. Extra leuk was het dat mijn vriend Luc meedeed, dus we hebben samen heel wat trainingsrondjes gemaakt. Voor Het Parool zijn we voor en na de marathon geïnterviewd. In april 2019 volgde Rotterdam en in december van dat jaar Valencia. Op 5 april 2020 hoopte ik in Rotterdam eindelijk eens onder de vier uur te lopen, maar het coronavirus gooide roet in het eten. De marathon van Brugge – 18 oktober 2020 – is inmiddels een jaartje uitgesteld en de Berenloop op Terschelling (1 november) gaat officieel ook niet door.

Wat ik ook heerlijk vind: een avondje naar de sauna of in de zomer naar het strand. Ik heb vijf jaar een seizoenskaart van Ajax gehad, dus zo’n tweemaal per maand was ik in de Arena te vinden (met ingang van seizoen 2017/2018 zijn we hiermee gestopt, dat hadden we natuurlijk nooooooit moeten doen). Televisiekijken doe ik niet graag, series des te meer (vooral lekker bingen) via Netflix bijvoorbeeld, Apple TV of soms Videoland en NPO Start Plus. Favorieten: The West Wing, Borgen, The Newsroom, House of Cards en The Good Wife (update 2016: Stranger Things, The Night Of; update 2017: de beste serie ever is This is Us!; update 2019: The Crown, Succession, The Morning Show, en zo kan ik nog wel even doorgaan…). Tegenwoordig luister ik graag podcasts, vooral tijdens het hardlopen. De Eeuw van de Amateur is favoriet, net als Podcast over Media, Damn Honey, Met Groenteman in de Kast, The Brief en de vele podcasts over hardlopen (Susy Q&A, Looppraat, de Pacer en Have a Good Run).

Op deze website staat een selectie van de artikelen (interviews, blogs, commentaren) die ik voor PM Public Mission, re.Public, SC en VNG Magazine heb geschreven. Sinds 1 februari 2016 hield ik een blog bij over de voorbereidingen op mijn eerste marathon: #Berlijn2016. In aanloop naar de tweede marathon – in Parijs op 9 april 2017 – heb ik ook alle trainingen gelogd, zie #Parijs2017. Omdat het nu niet nieuw meer is, houd ik niet alle trainingen en loopjes meer op dit blog bij, maar zo nu en dan zal ik er iets over schrijven. Ik ben natuurlijk te volgen op Strava en de meeste trainingen komen op Instagram.

twitter-64linkedin-64facebook-64email-64flickr-64instagram-64pinterest-64

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s