Onbemand

Op het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt hard gewerkt aan het opzetten van een speciale drone-eenheid. Per toeval kwam D66-­Kamerlid Gerard Schouw hier achter, toen hij vorige week de antwoorden op in maart gestelde Kamervragen ontving. In de brief van minister ­Opstelten staat dat er bij de Nationale Politie een UAS-organisatie (Unmanned Aerial Services) wordt opgetuigd. Ter voorbereiding daarop zijn inmiddels enkele politiemedewerkers opgeleid tot Rotorcraft UAS-vlieger.

Het opzetten van een speciaal droneteam bewijst dat het gebruik ervan booming is. Defensie heeft vorig jaar 81 vluchten uitgevoerd in opdracht van de politie. Daarbij ging het onder meer om het oprollen van hennepkwekerijen en het in goede banen leiden van mensenmassa’s. Ook de brandweer en Rijkswaterstaat zetten onbemande toestellen in, maar zij kloppen daarvoor meestal aan bij commerciële partijen. Die sector bestaat inmiddels uit zo’n honderd bedrijfjes, schrijft Opstelten.

De minister is kennelijk in de veronderstelling dat de regels die op de inzet van onbemande toestellen van toepassing zijn, voldoen, want in zijn brief gaat hij hier totaal aan voorbij. Vreemd, want het woord ‘drone’ komt in de huidige wetgeving niet voor. Terecht dus dat Schouw in de Tweede Kamer een hoorzitting met deskundigen gaat organiseren die uiteindelijk moet leiden tot nieuwe wetgeving omtrent de inzet van dit soort toestellen en het garanderen van privacy. Nu zelfs winkels als de MediaMarkt en Saturn drones in de schappen hebben liggen, kan het nog wel eens behoorlijk druk worden in het luchtruim.

Verschenen in SC, 14 mei 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s