Nederland onderzoekt mogelijkheden WK voetbal 2018

Staatssecretaris Bussemaker heeft de KNVB 500.000 euro gegeven om onderzoek te doen naar de kandidaatstelling voor het WK voetbal in 2018. Maar het is nog helemaal niet zeker dat Europa aan de beurt is om het toernooi in dat jaar te organiseren.Als de Fifa, de internationale voetbalbond die uitmaakt waar een toernooi plaatsvindt, zich houdt aan het circulatiesysteem, dan gaat de organisatie van het wereldkampioenschap in 2018 naar Azië, Oceanië of Noord- en Midden-Amerika. Op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zijn ze er echter heilig van overtuigd dat Nederland toch een kans maakt. ‘Engeland is ook al in de race,’ zo luidt het verweer van VWS-woordvoerder Lilian Jansen. Frank Huizinga van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) erkent dat de Fifa een logische verdeling per continent hanteert. ‘Het is niet zo dat Europa het toernooi vijf keer achtereen kan organiseren.’ Toch bekijkt ook de KNVB het van de zonnige kant. ‘Je weet nooit of je aan de beurt bent, kans heb je altijd,’ aldus Huizinga.Of de Fifa het roulatiesysteem blijft hanteren, is onzeker. Woordvoerder John Schumacher laat vanuit het hoofdkantoor in Zwitserland weten dat het bestuur daarover nog een beslissing moet nemen. Wanneer dit gaat gebeuren, kan hij niet zeggen. ‘Het is te prematuur om daarop vooruit te lopen,’ aldus Schumacher. De vice-president van de Fifa, Jack Warner, heeft in augustus tegenover de BBC echter gezegd dat het toernooi wat hem betreft in Noord- en Midden-Amerika plaatsvindt. ‘Ik kan geen enkele reden bedenken waarom de Concacaf [Confederation of North, Central American en Carribbean Association Football, CC] de kans om een WK te organiseren zomaar zou laten schieten,’ aldus Warner. In 2011 wil de Fifa een besluit nemen over het WK in 2018.Met het geld dat de KNVB van het kabinet heeft gekregen, wordt de haalbaarheid van het WK onderzocht. Net als met het Europees kampioenschap in 2000 zou een duo-organisatie met België voor de hand liggen. Ook de Belgische voetbalbond heeft van zijn eigen overheid 500.000 euro ontvangen. Hiermee doen de landen onderzoek naar de economische en maatschappelijke effecten van de organisatie van het evenement. Zo stelt de Fifa als voorwaarde dat er minstens twee stadions met een capaciteit van 60.000 toeschouwers in het gastland, of in dit geval de gastlanden, moeten zijn. Nederland en België beschikken momenteel niet over een stadion van dergelijke omvang. ‘Maar Rotterdam heeft plannen,’ weet Huizinga. De half miljoen euro volstaat overigens niet, de KNVB moet er geld op toe leggen. Dat de organisatie van een groot toernooi als het WK voetbal gunstig is voor een land, werd vorig jaar wel bewezen. De Duitse fiscus streek door het wereldkampioenschap voetbal zo’n twee miljard euro op.Verschenen in PM, 30 augustus 2007

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s