De overstap van Harry Medema naar BZK

Er wordt flink gejobhopt in ambtenarenland. Over de nieuwe functie valt meestal nog niet zoveel te zeggen, dus richt PM zich op de mens achter de ambtenaar. Wie is Harry Medema, de nieuwe directeur Financieel Economische Zaken van BZK?

Al bijna zeventien jaar werkt Harry Medema (44) bij de Inspectie der Rijksfinanciën. ‘Toen er een vacature voorbijkwam bij het ministerie van BZK voor de positie van directeur Financieel Economische Zaken, dacht ik nu zal ik mijn vinger eens opsteken,’ legt Medema uit. ‘Ik was aan het nadenken over mijn toekomst. Zal ik dit werk nog twintig jaar doen, of zoek ik iets anders? Ik had weleens binnen Financiën gekeken, maar je moet voorkomen dat je in een kokercarrière komt. Toen ik hier jaren geleden begon, was dat misschien niet zo erg, maar het is gezond om vanuit verschillende kanten naar problemen te kijken.’

Opleiding
‘Ik heb eerst de heao in Groningen gedaan en daarna juridische bestuurswetenschappen in Tilburg. In het zuiden van het land heb ik mijn vrouw Ellen leren kennen. We hebben nog even in Veldhoven gewoond, waar we ook getrouwd zijn. Vervolgens vond ik een baan bij de Inspectie der Rijksfinanciën en zijn we naar de Randstad verhuisd. We wonen met onze zoon Frans Jaap van bijna 9 in Zoetermeer.’

Reist naar zijn werk
‘Met de Randstad Rail, maar ook vaak met de auto vanwege nevenactiviteiten in de avonduren. Ik ben voorzitter van het bestuur van de Koningin Beatrixschool, een achterstandsschool in de Schilderswijk. We hebben net een nieuwbouwproject afgerond, eind deze maand vindt de opening plaats. Daar gaat dus nogal wat tijd in zitten. Straks zal ik weer wat vaker met het openbaar vervoer gaan, denk ik. BZK voert daar nogal strak beleid op.’

Meest geleerd van
‘Dat vind ik lastig te beantwoorden. Ik heb veel training on the job gehad, maar ik kan eigenlijk geen personen noemen. Ik ben ooit bij Harry de Schutter geweest, een loopbaanadviseur. Hij is nuttig geweest in het bepalen van deze stap in mijn carrière. Ik kwam tot de conclusie dat een baan in de buurt van de bestuurlijke top, waar ik veel met mensen werk en stempels op het beleid kan drukken, voor mij belangrijk is. Vervolgens heeft Marijke van Oosterzee een rol gespeeld in het omzetten van die bewustwording naar een concrete stap. Dat is aardig gelukt.’

Later komt Medema er nog op terug: ‘Ik denk, bij nader inzien, dat ik van Gerrit Zalm, voor wie ik het langst heb gewerkt, een paar belangrijke dingen heb geleerd. Bijvoorbeeld dat fouten maken niet erg is, mits je ze niet verdoezelt. En dat je best vuile handen kunt maken, in de zin van meedenken met het departement bij serieuze beleidsproblemen. Dat kan leiden tot oplossingen die misschien niet zuiver aan de Financiënnorm voldoen, maar een dossier wel verder helpen. Ik hoorde net op de radio dat Zalm is uitgeroepen tot beste minister van Financiën van de laatste honderd jaar. Of ik Zalm beter vind dan Bos? Ik heb ook met Bos samengewerkt en hij doet er zeker niet voor onder. Ze zijn beiden intelligent, werken hard en hebben oog voor mensen. Bos is wat politieker dan Zalm, hij denkt anders over vraagstukken na, maar hij is niet minder boeiend om voor te werken. Dat Zalm in deze ranking bovenaan staat, begrijp ik wel. Hij werkte al in het veld en had lang nagedacht over allerlei zaken. Hij had als het ware het bedje voor zichzelf gespreid. Dat gaf hem een voorsprong.’

Laatste boek
De leeuw is gevaarlijk maar goed van Aad Kamsteeg. Dat gaat over God en het lijden van mensen. Ik houd wel van wat minder lichtvoetige onderwerpen. Natuurlijk heb ik ook De prooi [Jeroen Smit, CC] en De romantische boekhouder [Gerrit Zalm, CC] gelezen, maar die lees ik tussendoor. De cultuurkritieken van Theodore Dalrymple vind ik ook heel goed, die zou ik iedereen willen aanraden. Tijdens de vakantie in het zonnetje lees ik ook wat lichtere kost hoor, literatuur, zoals vorige zomer nog Het lot van de familie Meijer [Charles Lewinsky, CC] en thrillers, van Nicci French bijvoorbeeld.’

Tot slot, waar kunnen we Harry Medema voor wakker maken?
‘Voor macaroni en voor mijn werk. Macaroni, met veel gehakt. Ja, ik ben een overzichtelijk mens!’

Verschenen in PM, 12 juni 2009

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s