Directeur Sport Bart Zijlstra gaat naar WK in Zuid-Afrika

Minister Klink brengt van 18 tot en met 26 juni een bezoek aan het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. In zijn kielzog reist een viertal ambtenaren van VWS mee. Directeur Sport Bart Zijlstra is een van hen. ‘Drie maal is scheepsrecht.’

U vertrekt pas op 18 juni, dus de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Denemarken kijkt u hier?
‘Nee, helaas kan ik deze wedstrijd niet zien, omdat ik een afspraak heb die ik niet kan verzetten. Via sms zal ik op de hoogte gehouden worden van het verloop.’

Bent u een echte voetbalfan?
‘Van jongs af aan heb ik voetbal altijd heel leuk gevonden. Ik weet nog goed dat ik in 1974 met mijn familie op vakantie was op Mallorca. Nederland stond toen in de WK-finale tegen West-Duitsland. We bekeken die wedstrijd in het hotel. Als 9-jarig jongetje heeft dat diepe indruk op me gemaakt. Het resultaat was natuurlijk teleurstellend, dus ik was in 1988 heel blij dat we Europees kampioen werden.’

Er gaat maar een kleine ambtelijke delegatie naar Zuid-Afrika. En minister Klink is de enige bewindspersoon die het WK bezoekt.
‘Dat klopt. De minister moedigt namens het kabinet het Nederlands elftal aan. Het is belangrijk om die support te laten zien, dat past in het topsportbeleid.’

Moet er niet er niet flink gelobbyd worden in Zuid-Afrika om het WK in 2018 naar Nederland en België te halen?
‘De regie van die lobby ligt bij de voetbalbonden. Wij hebben geen specifieke lobbyactiviteiten gepland, maar natuurlijk zijn er allerlei momenten waarop je de juiste mensen kunt ontmoeten. De internationale voetbalgemeenschap is er tenslotte aanwezig. We zullen echt wel uitstralen dat we het evenement graag willen organiseren, maar het gaat moet niet de hele tijd over het WK in 2018 gaan.’

Op 2 december neemt de FIFA hierover een besluit. Hoe groot schat u de kans in dat het WK in 2018 door Nederland en België wordt georganiseerd?
‘Dat is een goede vraag. Ik denk dat we een mooi track record hebben vanwege de organisatie van het EK onder 21 jaar dat we in 2007 hebben georganiseerd. En het Europees Kampioenschap in 2000 is ook heel succesvol verlopen. De KNVB heeft benadrukt dat wij een hele groene WK kunnen organiseren. Vanaf een camping in Brabant kun je gemakkelijk naar alle stadions reizen. Dat is anders dan bijvoorbeeld in Rusland, dat ook kandidaat is, waar je altijd met het vliegtuig moet.’

In hoeverre is de overheid bij het opstellen van het zogeheten bidbook, waarmee Nederland zich kandidaat heeft gesteld, betrokken geweest?
‘Een onafhankelijke stichting heeft het bidbook opgesteld, maar wij zijn daar natuurlijk wel bij betrokken geweest, in die zin dat de overheid bepaalde garanties heeft gegeven.’

U bedoelt garanties op het terrein van openbare orde en veiligheid?
‘Ja, bijvoorbeeld. Maar ook over visa en fiscale zaken. Dat is heel breed. Veel departementen zijn hierbij betrokken geweest. Als we het evenement toegewezen hebben gekregen, gaan we weer met de FIFA om tafel om over dit soort zaken afspraken te maken.’

Wat gaat u buiten het bijwonen van de twee voetbalwedstrijden van Oranje nog meer doen?
‘We bezoeken een aantal projecten in het kader van het programma Kansen voor open doel dat in samenwerking met Buitenlandse Zaken is opgesteld. Daarbij gaat het om de relatie tussen sport en ontwikkelingssamenwerking. Denk aan de stimulering van de gehandicaptensport. Daarnaast gaan we langs bij de Zuid-Afrikaanse minister voor Volksgezondheid Aaron Motsoaledi. Hij heeft belangstelling voor het Nederlandse zorgstelsel. We gaan ook naar een aidskliniek. Er wordt in Zuid-Afrika veel gedaan aan preventie, maar de situatie op dit gebied is natuurlijk nog wel zorgwekkend. Bovendien bezoeken we in Johannesburg een tentoonstelling van de Anne Frank Stichting.
‘Wat ik ook heel leuk vind, is dat we, samen met de minister, de wedstrijd tussen Brazilië en Ivoorkust gaan bekijken op een groot scherm in het township Elandsdoorn. Zo zien we hoe het WK leeft in Zuid-Afrika, niet alleen in de stadions, ook daarbuiten.’

Wat verwacht u van de prestaties van het Nederlands elftal. Worden we wereldkampioen?
‘Zowel in 1974 als in 1978 stonden we in de finale, dus je zou bijna zeggen drie maal is scheepsrecht. Ik hoop er natuurlijk het allerbeste van, we gaan ervoor. In de topsport moet je altijd gaan voor goud.’

Premier Balkenende heeft de finale al met potlood in zijn agenda gezet. Mocht Oranje zover komen, dan is hij in elk geval van de partij. Gaat u er dan ook weer naar toe?
‘Als het zover komt, dan wordt er vanuit het rijk bekeken wie de finale zal bijwonen.’

Verschenen in PM, 11 juni 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s