Winnaar PM Top 100: Ganna van Bijleveld

In de Amsterdamse jeugdzorg is Ganna van Bijleveld een van de drijvende krachten achter een innovatief experiment met gezinsmanagement. De wijze waarop Van Bijleveld het programma aanjaagt, was voor bestuursvoorzitter Erik Gerritsen van Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam reden haar te nomineren voor de PM Top 100. Met succes, want de jury wees haar aan als winnaar van de titel Best Presterende Ambtenaar.

‘Flabbergasted,’ was Ganna van Bijleveld toen ze vernam dat ze tot winnaar van de PM Top 100 Best Presterende Ambtenaren is uitgeroepen. Bescheiden als de Amsterdamse gezinsmanager is, benadrukt ze direct dat het niet alleen haar verdienste is, maar ‘een echte teamprestatie’. Haar baas Erik Gerritsen had ons er al voor gewaarschuwd. ‘Van Bijleveld is zakelijk, nuchter én bescheiden en bovenal hartstikke goed in haar werk,’ aldus Gerritsen. ‘Ze is een van de pioniers van het gezinsmanagement, een innovatie in de jeugdzorg die symbool staat voor hoe de overheid zou moeten werken.’

Van Bijleveld legt uit wat het experiment, dat inmiddels een paar jaar loopt, precies inhoudt: ‘Niet langer staat het kind centraal, maar de aandacht gaat uit naar het hele gezin.’ Dat betekent dat de drie verschillende disciplines die vanuit de jeugdzorg bij een multiprobleemgezin betrokken zijn – jeugdreclassering, jeugdbescherming en vrijwillige jeugdhulpverlening – in de persoon van de gezinsmanager worden gecombineerd. ‘Een heel controversieel onderwerp binnen de organisatie,’ benadrukt Gerritsen. Niet alle jeugdzorgmedewerkers zitten daarop te wachten, maar Van Bijleveld heeft met veel enthousiasme laten zien welke voordelen er te behalen zijn.

Niet alleen is de hulp die aan de gezinnen geboden wordt efficiënter (en uiteindelijk dus minder kostbaar), de kinderen worden beter geholpen en de betrokken professionals zijn uiteindelijk meer tevreden. Daarnaast zorgt de gezinsmanager er als een soort regisseur voor dat alle andere hulpverleners die betrokken zijn bij een gezin dat in grote problemen verkeert met elkaar gaan samenwerken. Met als gevolg dat iedereen van elkaar weet wat ze doen – ‘Dat was voorheen wel anders,’ zegt Gerritsen – en het aantal verschillende hulpverleners per gezin soms wel met de helft minder kan.

Droom
Dat Van Bijleveld volgens Gerritsen de titel Best Presterende Ambtenaar verdient, komt doordat ze ‘haar nek durft uit te steken’ en ‘voorop loopt in de vernieuwing’. ‘Natuurlijk doe ik haar collega’s hiermee te kort, dat realiseer ik me heel goed,’ zegt hij. ‘Van Bijleveld staat model voor alle andere gezinsmanagers.’ Het is ook de voorbeeldwerking die van het functioneren van Van Bijleveld uitgaat die de jury heeft doen besluiten haar de prijs toe te kennen.

Van Bijleveld is volgens Gerritsen bovendien gezegend met de gave tot zelfreflectie. ‘Haar zelfkennis is zeer groot en ze kijkt altijd kritisch naar haar eigen functioneren.’ Verder doet ze ‘onverstoorbaar’ haar werk en ‘gaat ze door totdat iets is opgelost’. Van Bijleveld beaamt dat ze nogal een doorzetter is. ‘Ook als iets niet dreigt te lukken, ga ik net zolang door tot ik door alle muren heen ben.’ Ze kan zelf ook nog wel een aantal sterke punten noemen. Van Bijleveld: ‘Ik zeg altijd waar het op staat, neem vaak het voortouw, ben bereid buiten de gebaande paden te treden en durf toe te geven als ik iets niet weet.’ Gerritsen knikt instemmend, hij herkent haar hier goed in. Zijn droom is dat eind dit jaar alle jeugdzorgmedewerkers gezinsmanager zijn, maar dat is misschien niet reëel. ‘Laat ik het zo zeggen: ik hoop dat er in 2014 bij ons allemaal Ganna’s werken. Zij staat model voor heel veel collega’s.’

Verschenen in PM en op PM.nl, 4 februari 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s