Erik Eijkelberg: ‘Als Griekenland het kan, kunnen wij het ook’

Na tien jaar verlaat Eric Eijkelberg de rijksdienst om aan de slag te gaan als directeur van Olympisch Vuur, de alliantie die het Olympisch Plan 2028 gaat realiseren. ‘Misschien keer ik ooit wel weer terug bij de overheid, maar deze kans komt maar een keer in je leven voorbij.’

Eijkelberg (39) is nu nog plaatsvervangend directeur Energie en Duurzaamheid op het ministerie van EL&I. Op 21 maart begint hij in zijn nieuwe functie bij het Program Office, dat is gevestigd op sportcentrum Papendal in Arnhem. Hij volgde het ABD Kandidatenprogramma, maar kiest nu voor een directeursfunctie buiten het Rijk. ‘Nog steeds staat het maatschappelijk belang voorop,’ reageert Eijkelberg. ‘Wat er in de toekomst gebeurt, dat weet je nooit. Misschien keer ik ooit wel weer terug bij de overheid, maar deze kans komt maar een keer in je leven voorbij.’

De ambities, zoals ze zijn neergelegd in het Olympisch Plan 2028, moeten vóór 2016 zijn gerealiseerd. In dat jaar wordt de beslissing genomen of Nederland zich kandideert voor de organisatie van de Spelen in 2028. Draagvlak onder de bevolking speelt daarbij een belangrijke rol. Heel Nederland moet naar ‘Olympisch niveau’ worden gebracht, zoals het zo mooi in het plan staat. ‘Het is een geweldige ambitie om aan te werken,’ zegt Eijkelberg, zelf een fanatiek sporter. ‘Ik ben al jaren actief in het beleid en sport is een hele elegante manier om ingewikkelde problemen aan te pakken.’ Hij geeft integratie als voorbeeld. ‘Je kunt blijven praten over integratie, maar sport verbindt echt. Je trekt samen op, leert elkaars normen en waarden kennen én je bent nog eens gezond bezig ook.’

Ondanks de forse bezuinigingen die Nederland de komende jaren treft, denkt Eijkelberg niet dat dit de ambities om de Olympische Spelen naar ons land te halen in de weg staat. ‘De G4 bijvoorbeeld investeert, tegen de bezuinigingen in, nadrukkelijk in sport,’ weet hij. ‘Uiteraard heeft ook sport te maken met een neergang, maar dat houdt in dat we creatief moeten zijn. Weinig geld hebben, betekent niet per definitie dat je niets kunt doen.’

De overheid is een belangrijke partner van Olympisch Vuur. Eijkelberg: ‘Als de overheid zich niet committeert aan het binnenhalen van de Spelen, dan is het een verloren zaak.’ Hij vindt het dan ook een groot voordeel dat hij bij het Rijk gewerkt heeft en precies weet hoe het eraan toe gaat in Den Haag. Het Program Office waar Eijkelberg straks de baas is, houdt zich bezig met planvorming, coördinatie en het bewaken van de voortgang. ‘De alliantiepartners [zie kader, CC] doen het eigenlijke werk, daar gebeurt het,’ zegt de directeur-in-spe. ‘Wij sturen op het resultaat en zorgen ervoor dat het goed loopt.’

Hoe groot acht Eijkelberg de kans dat de Olympische Spelen in 2028 in Nederland plaatsvinden? ‘Dat is van vele factoren afhankelijk,’ luidt zijn voorzichtige antwoord. ‘Als de Spelen van 2024 door, bijvoorbeeld, Duitsland worden georganiseerd, dan maken we geen schijn van kans. Maar als het bestuurlijk commitment sterk genoeg is en we de beslissingen nemen die nodig zijn, dan acht ik de kans groot. Als de Spelen door Griekenland georganiseerd kunnen worden, dan kunnen wij het zeker.’

Verschenen in PM en op PM.nl, 4 maart 2011

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s