Dubbele pet

Een uur lang air time kreeg premier Rutte, of moeten we zeggen VVD-leider Rutte, van de week bij Jinek op Zondag. Toen ik zaterdagavond op Twitter las dat hij bij Eva op de bank zou zitten, krabde ik wel even achter mijn oren. Waarom zou Rutte op dit moment een uur lang geïnterviewd willen worden? Wat is zijn belang om nu in de publiciteit te treden?

Hij is immers nog steeds premier van alle Nederlanders en kan pas vanaf 25 augustus, als de VVD het verkiezingsprogramma en de lijst heeft vastgesteld, officieel campagne gaan voeren als partijleider. Tot ongenoegen van de NOS overigens, want die heeft op 22 augustus een uitzending gepland om de campagne in te luiden. Ja, u leest het goed, de publieke omroep wil bepalen wanneer de verkiezingscampagne moet beginnen. Veel gekker moet het niet worden.

Terug naar Jinek, die rustig van start ging. Wat doet de premier normaal gesproken op zondagochtend (‘hardlopen’) en waar heeft hij de wedstrijd Nederland-Denemarken gekeken (‘thuis met vrienden’)? Het gesprek kabbelde voort. Van zijn bezoek aan Madrid en de miljardensteun aan Spanje terug naar eigen land, naar het Lenteakkoord. Ineens verruilde Rutte zijn premierspet voor die van de leider van de VVD. Er is een reële kans dat de forenzenbelasting in het verkiezingsprogramma van de VVD wordt teruggedraaid, zo zei hij. Daarmee is Rutte de vierde politicus die zich openlijk distantieert van een concrete maatregel uit het begrotingsakkoord.

Ruim een uur later zag D66-leider Alexander Pechtold zijn kans schoon. Bij Clairy Polak aan tafel in Buitenhof kon hij het natuurlijk niet laten op de uitspraken van de premier te reageren. De forenzentaks, die was nota bene in het Catshuis bedacht, riep Pechtold uit. ‘De vijf partijen hebben de maatregel juist iets soepeler gemaakt door bestaande trajectkaarten en leasecontracten er niet onder te laten vallen,’ riposteerde de D66-voorman. Staatssecretaris Weekers heeft aangegeven de forenzentaks niet voor de verkiezingen rond te krijgen, terwijl hij andere fiscale maatregelen juist zo voortvarend ter hand heeft genomen (zie pagina 5). Volgens Pechtold moet Weekers ‘gewoon wat beter zijn best doen’. Het is helder dat D66 de campagne in wil als de partij die staat voor wat is afgesproken. ‘Ik ben liever duidelijk vóór 12 september, dan dat we daarna voor verrassingen komen te staan,’ benadrukte Pechtold. We zullen zien wat dit standpunt D66 gaat opleveren. Voor de sociaalliberalen zou het goed zijn als Rutte zijn premierspet nog een tijdje op houdt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s