Eigen risico

Van het recht om bij wetgevingsoverleggen een ongelimiteerde hoeveelheid spreektijd aan te vragen hebben de SP en de PVV deze week flink gebruikgemaakt. Voor het debat over de verhoging van het eigen risico in de zorg verzocht de SP maar liefst acht uur spreektijd, waarna de PVV zeven uur aanvroeg. Kamervoorzitter Verbeet ging akkoord, maar verplaatste het overleg naar de maandag.

 Op het moment dat ik dit commentaar schrijf, is SP’er Henk van Gerven aan het woord. Zijn collega’s Renske Leijten, Farshad Bashir, Paul Ulenbelt en Manja Smits gingen hem al voor. Leijten begon maandagmorgen met te benadrukken dat het haar partij niet om een vertraging van het debat te doen was. De SP heeft in twee dagen tijd 2800 reacties gekregen van mensen die zich zorgen maken over de verhoging van het eigen risico naar 350 euro, een maatregel uit het Lenteakkoord. Een selectie daarvan leggen de SP’ers tijdens het debat aan minister Schippers van VWS voor. ‘Ik ga ervan uit dat de minister op alle reacties reageert,’ aldus Leijten.

Of dat het geval is, zal moeten blijken. De Kamerleden zijn er in elk geval nog wel even zoet mee, net als Schippers die het in vak K allemaal gelaten aanhoort. Dat het eigen risico in de zorg omhoog moet, vind ik helemaal geen slechte maatregel en zo denkt een meerderheid in de Kamer er ook over. Dit debat zal daar weinig aan afdoen. Voor SC interviewde onze freelancer Fenneken Veldkamp voormalig politicus André Rouvoet, die sinds begin dit jaar voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland is. Hij zal het wetgevingsoverleg in de Kamer, dat later deze week plenair wordt afgerond, ongetwijfeld met speciale belangstelling volgen. Dat de vijf partijen, waaronder zijn ‘eigen’ ChristenUnie, de rollator uit het basispakket hebben geschrapt, is voor de verzekeraars niet zo ingewikkeld. ‘Deze maatregel kunnen we vrij makkelijk uitvoeren,’ vertelt Rouvoet. De invoering van liggeld in ziekenhuizen, een andere maatregel uit het Lenteakkoord, is heel wat lastiger te realiseren, zo kunt u lezen in het interview met Rouvoet.

Inmiddels heeft in de Kamer PVV’er Willie Dille achter het spreekgestoelte plaatsgenomen, zo zie ik terwijl ik met een schuin oog het debat volg via de live stream. De SP heeft de acht uur spreektijd niet opgesoupeerd, nu is het afwachten hoe lang de PVV aan het woord blijft. Het debat stopt vanavond uiterlijk om kwart voor twaalf, zo waarschuwde Verbeet vooraf. Dan hebben de parlementariërs onder het mom van democratie bijna veertien uur naar elkaar zitten luisteren. Dat is, wat je zegt, het eigen risico van Kamerleden.

 Verschenen in SC, 21 juni 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s