#42 Oh nee… naar de fysio

Aaaaargh! Dinsdagavond moest ik eerlijk bekennen dat ik mijn scheenbeen voelde, ook als ik niet aan het hardlopen ben. Zelfs in bed, in rust dus, voel ik hem zo af en toe… Paniek!

Dat is waar ik steeds bang voor ben geweest: geblesseerd raken in de voorbereiding naar de marathon. Ik probeer goed naar mijn lichaam te luisteren, maar weet dat ik eigenlijk oefeningen zou moeten doen om mijn beenspieren sterker te maken. Een paar jaar geleden heb ik de halve marathon van Egmond moeten laten schieten omdat ik shin splints had. Destijds had ik echter heel onnadenkend veel te veel in veel te korte tijd getraind. Ik ben er nu veel bewuster mee bezig (en heb er inmiddels ook veel meer over gelezen) dus deze pijn komt – letterlijk en figuurlijk – hard aan!

Ik heb woensdag direct een fysiotherapeut gebeld en daar kon ik vandaag al terecht. Ik maakte me vooraf echt zorgen over wat ze zou zeggen, maar… Ze is bijzonder optimistisch. Jeej! Het is wel een beginnende ontsteking, maar ik ben er snel bij, zei ze (shin splints – een scheenbeenvliesontsteking – noemen ze tegenwoordig een Mediaal Tibiaal Stress Syndroom, maar dat terzijde). Na drie behandelingen moet het wel weg zijn. Met een foamroller kan ik mijn spieren soepeler maken (masseren) en ik moet regelmatig met ijs mijn scheenbeen verkoelen (daar was ik dinsdag al mee begonnen).

Voorzichtig vroeg ik of ik dit weekend de beoogde 24 kilometer zou kunnen lopen. Dat raadde ze niet aan, maar 50 procent van de afstand moet kunnen. En als ik vandaag de helft van de afstand uit mijn schema (12 km) pijnloos zou lopen, dan mag 75 procent ook wel. Dat had ik niet verwacht! Met een beetje mazzel kan ik volgend weekend dan wel 24 kilometer lopen (ik moet dat soort afstanden nu toch echt wel gaan doen). Vanavond heb ik het bij 5 km gehouden, bijna zonder pijn (een beetje, moet ik toegeven). Dus zaterdag of zondag ga ik voor 16-18 kilometer. Intussen oefeningen doen om wat meer stabiliteit in mijn onderbenen te krijgen en foam rollen dus, lees hier maar.

5 km | totaal 391 km | 59,6 kg

Een gedachte over “#42 Oh nee… naar de fysio

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s