De club als uithangbord voor de regio

Drie vragen aan … Eric van Oosterhout, burgemeester van Emmen

Voetbalclub FC Emmen promoveerde in het pinksterweekend voor het eerst in haar bestaan naar de Eredivisie. Burgemeester Eric van Oosterhout, groot voetballiefhebber en ‘inmiddels weer met beide voeten op de grond’, is al in gesprek met club en politie om zich optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen.

Na de zomer komen clubs als Ajax, Feyenoord en ADO op bezoek, inclusief hun supporters. Dat is wel even iets anders dan Helmond Sport of Telstar. Hoe gaat u de veiligheid garanderen?
‘Het eerste telefoontje dat ik na de wedstrijd kreeg, was van de politiechef Noord-Nederland. Die wilde overleggen hoe we het gaan aanpakken, het komend voetbalseizoen. Een projectteam is deze week direct aan de slag gegaan.
‘Ik weet nog niet precies wat er in het stadion moet gebeuren. De komende weken gaan we schouwen, zoals we dat noemen. Daar komt ongetwijfeld een plan uit met verbeterpunten. Vervolgens gaan we, samen met de club en de politie, aan de slag. De politie zal ook informatie inwinnen bij hun collega’s in andere voetbalsteden.
‘Wat de supporters betreft: ik ben vrij rustig, we hebben het kunstje wel vaker vertoond. We hadden laatst vierhonderd NEC-supporters over de vloer, dat zijn niet allemaal koorknaapjes. FC Emmen heeft zelf ook een fanatieke aanhang, maar de wedstrijd tegen NEC is zonder gedonder verlopen.’

Is het huidige stadion, waarvan de gemeente eigenaar is, geschikt voor een Eredivisieclub? De bestuursvoorzitter zinspeelde op Radio Drenthe al op nieuwbouw.
‘Daar is voorlopig geen sprake van. Ik snap wel waarom hij het zegt, want er moet het een en ander verbouwd worden aan het stadion en dat kost ook geld. Maar een serre aanbouwen is nog altijd goedkoper dan een heel nieuw huis neerzetten. Laten we eerst maar eens kijken hoe het loopt en of de club in staat is door te groeien naar het niveau van PEC Zwolle en Heerenveen. Tegen die tijd komt een nieuw stadion misschien wel in beeld. Mijn vader zei altijd: “Komt tijd, komt raad”. Ik voeg daaraan toe: “Komt tijd, komt de raad”.’

In hoeverre is de promotie van FC Emmen naar de Eredivisie belangrijk voor de stad en de regio?
‘Dat we nu in de Eredivisie spelen, doet iets met de stad. Dat zag je zondag al, toen er maar liefst 15.000 mensen bij de huldiging op het Raadhuisplein aanwezig waren. We hebben veel te bieden. Emmen is een veilige stad, omringd door fantastische natuur. En nu hebben we ook een Eredivisieclub in huis.
‘Het straalt overigens af op de regio. We zijn de enige Drentse club die op het hoogste niveau voetbalt, dus we hebben op dat vlak geen concurentie. Vorige week was de Drentse burgemeesterskring bijeen en alle elf collega’s wensten me veel succes. Na afloop van de wedstrijd regende het appjes met felicitaties. Ik weet heel zeker dat ze het allemaal heel mooi vinden, de club als uithangbord. We zijn ook altijd met z’n allen aanwezig bij de TT in Assen bijvoorbeeld. Dat werkt goed voor de regionale marketing. De gemeente en de provincie hebben een box gehuurd in het stadion. Komend seizoen zullen we daar tijdens de zeventien thuiswedstrijden samen onze relaties ontvangen.’

Verschenen in VNG Magazine, 1 juni 2018

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s