Medy van der Laan: ‘Ik sluit niet uit dat ik nog eens terugkeer naar de politiek’

Vlak voor de zomer van vorig jaar trok de Tweede Kamerfractie van D66 de stekker uit het kabinet. De D66-bewindslieden vertrokken en dus was Medy van der Laan, die in het kabinet-Balkenende II staatssecretaris van Cultuur en Media was, op zoek naar een andere baan. Die heeft ze nu gevonden. Op 1 maart treedt ze in dienst van TCN Property Projects, een innovatieve projectontwikkelaar.

U bent met ingang van 1 maart programmadirecteur en partner van TCN Property Projects. Hoe is dat zo gekomen?
‘Een aantal jaar geleden, toen ik net staatssecretaris was, ontmoette ik tijdens een werkbezoek op het Mediapark in Hilversum de eigenaar van TCN, Rudy Stroink. De gebouwen en de grond van het Mediapark waren net in handen gekomen van TCN. Daarna kwam ik hem nog een keer tegen op een congres over cultuur en ruimte. We raakten met elkaar in gesprek over hoe je Nederland mooier zou kunnen maken. We zaten op dezelfde lijn. Of het nu toeval is of niet, ik liep hem weer tegen het lijf in een restaurant in Amsterdam toen ik staatssecretaris-af was. Zo kwam van het een het ander.’

Bij TCN wordt u verantwoordelijk voor de pijler public works. Legt u eens uit?
‘Public works is nog een werktitel, maar ik krijg inderdaad de projecten onder mijn hoede die sterk overheidgerelateerd zijn. Het Science Park in Amsterdam bijvoorbeeld, dat in de komende tien jaar moet uitgroeien tot internationaal kenniscentrum. Amsterdam werkt in dat project samen met universiteiten en private instellingen. De gemeente stelt de vraag hoe je dit succesvol maakt, TCN levert daar dan een bijdrage aan.’

Dan komt uw ervaring in de publieke sector zeker wel goed van pas?
‘Bij TCN zal ik veel te maken krijgen met maatschappelijke belangen. Bij de ontwikkeling van een bedrijventerrein of de bouw van een grote onderwijsinstelling die een cruciale rol in de stad gaat spelen, heb je altijd te maken met een politieke context. Als je dan weet wat de politiek beweegt, kun je goed meedenken en met oplossingen komen.’

Na twaalf jaar ambtenaar bij BZK en bijna vier jaar staatssecretaris van OCW te zijn geweest, stapt u over naar het bedrijfsleven. Keert u de politiek nu voorgoed de rug toe?
‘Wat er de komende dertig jaar gaat gebeuren, weet ik niet, zover kan ik niet vooruitkijken. Ik sluit niet uit dat ik nog eens terugkeer naar de politiek. Maar een terugkeer als ambtenaar bij de overheid ligt minder voor de hand.’

Het nieuwe kabinet heeft uw omroepplan in de prullenbak gegooid. Wat vindt u daarvan?
‘Heel jammer, maar het was geen verrassing. Ik had geen enkele illusie dat mijn plan het zou halen toen ik eenmaal weg was. D66 was de motor achter de hervormingen bij de publieke omroep. Eindelijk zouden de conservatieve krachten van de omroepverenigingen eens worden aangepakt. Wat er nu gaat gebeuren? Helemaal niets. Er staat niets vernieuwends over de toekomst van de publieke omroep in het regeerakkoord. Je kunt wel spreken van een absolute stilstand. Dat is jammer, vooral voor de publieke omroep, want die kan de tand des tijds straks niet meer doorstaan.’

Uw partijgenoot Bert Bakker trok laatst fel van leer in de Volkskrant. Herkende u iets van wat hij zei over de rol van uw partij in de kwestie gekozen burgemeester, de Uruzgan-discussie en de paspoortaffaire van Hirsi Ali?
‘Ik herkende absoluut een aantal dingen, het was zeker niet onwaar. Maar ik zou het nooit zo hebben geformuleerd. Wat ik miste in het artikel, was de rol die Bert Bakker zelf in deze kwesties heeft gespeeld. Als je kritiek hebt op een aantal mensen, dan is het wel zo netjes als je je eigen rol daarin durft te plaatsen.’

Welke rol speelde hij dan?
‘Daar zeg ik niets over. Ik ben toen als staatssecretaris vrijwel overal bij aanwezig geweest, maar als je er van uitgaat dat iets in vertrouwelijkheid wordt gezegd, vind ik dat je je daaraan moet houden.’

We hoeven van u geen boek te verwachten over uw jaren als staatssecretaris?
‘Nee, daar zie ik het nut niet van in. Ik zal ook nooit een interview geven over hoe de deal over de omroepen tot stand is gekomen. Bij mij staat de inhoud centraal en het is gegaan zoals het gegaan is.’

Verschenen in PM, 15 februari 2007

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s