Column: Stoelendans

De eerste daad van de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken is een feit. Vrijdagmiddag na de eerste ministerraad, die uiterst gezellig verlopen schijnt te zijn, maakte de Rijksvoorlichtingsdienst een aantal benoemingen van topambtenaren bekend.

Er vindt een heuse stoelendans plaats. Secretaris-generaal Roel Bekker (VWS) wordt de nieuwe programma-SG voor de vernieuwing van de rijksdienst: ja, ja, er wordt een extra ambtenaar benoemd om er 15.000 te ontslaan. Bekkers stoel op VWS wordt ingenomen door Geert van Maanen, nu nog SG op Verkeer en Waterstaat. Wim Kuijken, huidig SG op Algemene Zaken, verhuist naar VenW. Zijn plaatsvervanger op AZ, Richard van Zwol, krijgt promotie en wordt SG. Volgt u het nog?
Er zijn ook twee programma-DG’s benoemd: Leon van Halder, nu directeur-generaal op BZK, gaat minister Vogelaar op Vrom bijstaan met de dossiers wonen, wijken en integratie. Marcel van Gastel, DG op VWS, doet hetzelfde, maar dan voor André Rouvoet, minister voor Jeugd en Gezin.
Voorts, want we zijn er nog niet, wordt Chris Buijink, DG Ondernemen en Innovatie op Economische Zaken, de nieuwe SG van EZ. Al eerder nam DG Milieu Hans van der Vlist deze post in op Vrom, nadat de enige vrouwelijke secretaris-generaal de rijksdienst had verlaten.
Valt u ook iets op? Inderdaad. De benoemde topambtenaren zijn allemaal mannen. Het valt Guusje als kersvers minister natuurlijk niet echt aan te rekenen. Op haar handtekening na kan er van enige betrokkenheid geen sprake zijn geweest. Zou het anders gelopen zijn als ze al wat langer minister was? Ze heeft niet voor niets de brief van Women on Top – de club die onder aanvoering van Neelie Kroes pleit voor meer vrouwen aan de top – ondertekend, zou je zeggen. Maar ze krijgt een herkansing. Het ministerie van Landbouw zit binnenkort ook zonder secretaris-generaal als Chris Kalden is vertrokken. Alstublieft, mevrouw Ter Horst. Geef minister Verburg op LNV de vrouw die ze verdient.

Verschenen in PM, 1 maart 2007

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s