Kamer wil invloed in Europa

Hoe kan de Tweede Kamer zijn eigen instrumenten om Brussel te controleren verbeteren? Die vraag staat centraal tijdens een conferentie op vrijdag 28 september, een initiatief van Han ten Broeke, Tweede Kamerlid voor de VVD.

Al jarenlang heeft de Kamer er de mond van vol: het parlement moet meer en vooral eerder betrokken worden
bij wet- en regelgeving uit Europa. Tot nog toe is daar weinig van terechtgekomen, erkent VVD’er Han ten Broeke. Daarom heeft hij middels een motie afgedwongen dat de Kamer op korte termijn gaat onderzoeken hoe het parlement beter bij Brusselse wetgeving betrokken kan worden. Een eerste concrete actie in die richting is de conferentie die hij vrijdag 28 september in de Kamer organiseert.

Ten Broeke heeft zelf tal van ideeën om als nationaal parlement eerder bij het Brusselse besluitvormingstraject betrokken te worden. Zo vindt hij dat Europese initiatieven in de Kamer net zo behandeld moeten worden als
Nederlandse wetgeving. ‘Inclusief een advies van de Raad van State,’ licht hij toe. Vandaar dat hij ook Herman Tjeenk Willink, de vicevoorzitter van de raad, heeft uitgenodigd voor zijn conferentie.
Ook vindt de VVD’er dat het Nederlandse parlement de regering meer op de huid moet zitten bij het geven van instructies ten behoeve van Europawetgeving. ‘Als tegenargument wordt altijd gezegd dat daardoor de onderhandelingsruimte van de regering wordt beknot, maar dat is onzin.’
De nationale parlementen moeten bovendien veel meer samenwerken, meent Ten Broeke. Daartoe moet de Cosac, de club waarin de parlementen uit de lidstaten verenigd zijn, worden hervormd. ‘We komen nu twee keer
per jaar bijeen, dat is veel te weinig om met elkaar te overleggen en een front te vormen.’
Eerdere voorstellen om de Kamer meer met Europa te vervlechten zijn er nooit gekomen. Een Expertise Centrum Europa bijvoorbeeld, een ideetje van VVD-Kamerlid Van Baalen uit 2001, waar je volgens Ten Broeke ‘geen oorlog mee wint’. Hij is er echter van overtuigd dat er nu wel iets terecht gaat komen van de invloed van de Kamer op Europa. ‘Er zit echt een ander parlement.’

Verschenen in PM Europa, 27 september 2007

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s