Column: Invloed

Alexander Rinnooy Kan is Elco Brinkman voorbij gestreefd als ‘invloedrijkste man van Nederland’. Voerde de CDA’er van Bouwend Nederland vorig jaar nog de top 200 van de Volkskrant aan, nu is het de beurt aan de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. ‘Het resultaat van zo’n invloedmeting zegt meer over de meting dan over de invloed,’ relativeert Rinnooy Kan zijn uitverkiezing. Omdat er voor dit onderzoek veel gewicht wordt toegekend aan de rol van instituties, is het niet zo verrassend dat de voorzitter van een van die instituties er goed uitkomt, aldus de Ser-voorzitter.

Hoogste nieuwe binnenkomer is Hans Hoogervorst. U weet wel: de voormalige VVD-minister van Volksgezondheid, die tegenwoordig tonnen opstrijkt als baas van de Autoriteit Financiële Markten. Dat Hoogervorst vorig jaar niet op de lijst voorkwam en nu plotsklaps op nummer 21 staat, heeft alles te maken met zijn nieuwe functie. Het gaat in dit overzicht immers om de invloed die iemand heeft op het regeringsbeleid. Bewindslieden zijn daardoor uitgesloten van het onderzoek. Ook Cees Veerman (133) en Sybilla Dekker (165) hebben, nu ze minister-af zijn, een plaatsje weten te bemachtigen.
Opmerkelijk is dat kennelijk geen enkele topambtenaar invloedrijk genoeg wordt geacht voor deze lijst. Okay, Andrée van Es staat erop (169), maar niet vanwege haar benoeming tot directeur-generaal op BZK, gok ik zo. Ze is nog niet eens aan die functie begonnen, dus dat heeft geen rol kunnen spelen. In 2006 stond Jan Willem Oosterwijk, die toen nog SG van Economische Zaken was, als enige topambtenaar wél in de top 200, hoewel hij niet verder kwam dan 142. Dit jaar is de man, als bestuursvoorzitter van de Erasmus Universiteit, doorgestoten naar nummer 53. Je hebt blijkbaar pas invloed als je het centrum van de macht hebt verlaten.
Wie zijn invloed in Den Haag in elk geval wel heeft doen gelden is Maxime Verhagen, de minister van Buitenlandse Zaken. Slechts een half jaar heeft hij het met zijn secretaris-generaal uitgehouden. Er wordt gefluisterd dat het Haagse netwerk van Flip de Heer ontoereikend was in de ogen van de bewindsman. De SG wordt nu weggepromoveerd naar Japan, zo besloot het kabinet vorige week. Hoe verder hoe beter, moet Verhagen gedacht hebben.

Verschenen in PM, 11 oktober 2007

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s