Ambtenarendrama: Op de set van Sorry Minister

Met televisieseries als Yes Minister en The West Wing wordt een inkijkje gegeven in de wondere wereld van de ambtenaar. PM bracht een bezoek aan de set van Sorry Minister, de Nederlandse bewerking van het Britse Yes Minister.

sorryminister-foto-door-ksmt Chauffeur Joris komt binnenlopen met drie zware loodgieterstassen. In zijn kielzog privésecretaris Maarten Hulst, die op de stoel van minister Karel Bijl van Beheer en Beleid neerploft. Uit een van de koffers haalt hij een brief tevoorschijn. De ambtenaar aarzelt of hij deze moet openen. Secretaris-generaal Helen van Zuylen wijst hem op de regels: de privésecretaris mag alle post voor de minister openen, tenzij er privé op staat. ‘Hij is gericht aan papa,’ zegt Maarten. ‘Dan zal het wel van zijn dochter zijn,’ merkt assistent privésecretaris Mohammed op. ‘Good thinking Watson,’ reageert de SG.
De vierde etage van kantorencomplex Prinsenhof in het Haagse Beatrixkwartier doet deze dagen dienst als opnamelocatie van de VPRO-serie Sorry Minister, naar de Britse sitcom Yes Minister uit de jaren tachtig. Tot en met 18 april is deze plek, op een steenworp afstand van het voormalig tijdelijk onderkomen van het ministerie van Financiën, omgetoverd als het ministerie van Beheer en Beleid waar minister Karel Bijl (Jeroen Spitzenberger) en SG Helen van Zuylen (Lies Visschedijk) de dienst uitmaken. Samen met privésecretaris Maarten Hulst (Peter Heerschop) en assistent privésecretaris Mohammed (Mohammed Azaay) vormen zij de kern van de cast van de in september op televisie uit te zenden komedieserie.
Hoewel de serie is gebaseerd op het Britse Yes Minister is het scenario (door Edwin de Vries) toegeschreven naar de Nederlandse situatie. ‘We hebben contact met een aantal echte ambtenaren om te checken of een en ander met de werkelijkheid overeenkomt,’ vertelt uitvoerend producent Chris Derks tussen de opnamen door. ‘Wie dat zijn? Dat vertel ik niet,’ lacht ze. In secretaris-generaal Helen van Zuylen kunnen we natuurlijk maar één topambtenaar herkennen. Dat moet Roos van Erp van het ministerie van BZK zijn, aangezien zij de enige vrouwelijke SG is. De functies privésecretaris en assistent privésecretaris bestaan in real life niet. Als we bij BZK blijven (het fictieve ministerie van Beheer en Beleid komt daarbij wellicht het meest in de buurt), dan komt Jean Fransman, de politiek assistent van minister Guusje ter Horst, in aanmerking voor de rol van privésecretaris. Ook hij zal weleens brieven openmaken tenslotte. De assistent van de privésecretaris is lastiger naar de echte wereld terug te voeren. Er is wel bewust voor een ambitieuze Marokkaan gekozen om de Nederlandse multiculturele samenleving te weerspiegelen. Laat diversiteit nu net een stokpaardje van minister Ter Horst zijn. Als we dan toch iemand moeten kiezen, dan kan Ahmed Dadou misschien als rolmodel dienen voor de assistent privésecretaris uit de serie. Toegegeven, dat is puur gebaseerd op afkomst. Dadou werkt immers op Buitenlandse Zaken en heeft het als persvoorlichter van staatssecretaris Frans Timmermans al verder geschopt dan assistent.

Verschenen als onderdeel van een artikel in PM van 3 april 2009 over ‘Ambtelijk tv-drama’ (foto door Welmer Keesmaat).

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s