Column: Veel dames DG

Nadat Elsevier vorige week scoopte dat Ed Kronenburg de nieuwe SG van Buitenlandse Zaken wordt, vond Joan Ferrier van E-Quality, het kenniscentrum voor emancipatie, het tijd een persbericht de wereld in te sturen. Onder de titel ‘Opnieuw geen vrouwelijke secretaris-generaal’ hekelt zij deze benoeming, die overigens nog door het kabinet bekrachtigd moet worden. Reden voor heel wat media-aandacht.

Ook belangenclub Women on Top mengde zich in de discussie. Bestuurslid Senay Ozdemir schreef dinsdag op de Forumpagina van de Volkskrant dat er op deze manier niets terechtkomt van het kabinetsvoornemen dat in 2011 een kwart van de ambtelijke top vrouw moet zijn.
Toch zit het kabinet op dit punt niet stil. Het is waar dat alle SG-posities momenteel door mannen worden bekleed. Maar dat is geen nieuws. Marjanne Sint, destijds hoogste baas van Vrom en enige vrouwelijke SG, verliet de rijksdienst immers eind 2006 al. En ja, op haar allereerste werkdag als minister heeft Guusje ter Horst haar handtekening gezet onder vijf SG-benoemingen, allemaal mannen. Dat neemt niet weg dat er de afgelopen maanden behoorlijk wat dames op topfuncties bij de overheid zijn benoemd. Andrée van Es als DG Bestuur en Koninkrijksrelaties op Binnenlandse Zaken en Balkenendes raadadviseur Annemieke Nijhof begint maandag op VenW als DG Water. Vorige week nog is op VWS een vrouw benoemd: Diana Monissen, afkomstig uit de zorgverzekeringswereld, wordt DG Curatieve Zorg. En op het ministerie van Landbouw heeft SG André van der Zande zijn ‘ideale situatie’, zoals hij eens aan PM vertelde, bereikt: in de Bestuursraad, bestaande uit vier personen, is de m/v verhouding met de komst van Anita Wouters en Annemie Burger fifty-fifty.
Zo slecht is het dus helemaal niet gesteld met de emancipatie in de rijksdienst. Van de 45 directeuren-generaal zijn er momenteel 13 van het vrouwelijk geslacht, omgerekend is dat bijna 30 procent. Daarmee heeft het kabinet zijn doelstelling op dit niveau in elk geval al gehaald. Het zou natuurlijk mooi zijn als er ook weer eens een vrouw bij het SG-beraad aanschuift. Ik kan me dan ook nauwelijks voorstellen dat minister Ter Horst er niet alles aan doet om op haar eigen departement een vrouw op deze positie te benoemen.

Verschenen in PM, 8 februari 2008

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s