BZK krijgt vrouw

Nog voor de zomer wordt bekendgemaakt wie de nieuwe secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt. Dat het een vrouw is, staat vast, zo laat waarnemend SG Philippe Raets weten.

Meer vrouwen in de hogere echelons van de rijksdienst is een van de doelstellingen van het huidige kabinet. ‘BZK is de aanjager daarvan, dus wij zijn met die extra inspanning aan de slag gegaan bij het zoeken naar een nieuwe SG,’ zegt Philippe Raets, die sinds 1 februari van dit jaar waarnemend SG is na het vertrek van Jan Willem Holtslag.
Is het zoeken naar een vrouw de reden is dat het zo lang duurt eer er een nieuwe SG kan worden benoemd? Raets ontkent: ‘We hebben de procedure netjes gevolgd en breed gezocht. We hadden ook in Den Haag kunnen kijken of een andere topambtenaar beschikbaar was, dan was het misschien sneller gegaan.’ Zelf wordt Raets zodra de nieuwe SG is ingewerkt zonder morren weer gewoon pSG. ‘Maar dat doe ik dan zo’n 4,5 jaar, dus ik ga wel om me heen kijken naar een andere baan. Of dat in Den Haag is, dat moeten we maar zien.’
Voorlopig vermaakt Raets zich nog wel als SG. Apetrots is hij dan ook op de tweede plaats die BZK heeft behaald in de top 20 van beste werkgevers in de non-profitsector, het jaarlijkse onderzoek van weekblad Intermediair. ‘Ondanks de reorganisatie die het departement dit jaar doormaakt, geven onze mensen aan dat ze graag bij BZK werken.’ Binnenkort gaat er een uitnodiging de deur uit naar de ambtelijke bazen en de directeuren PenO van de overige organisaties uit de top-5 (de gemeenten Zwolle en Amersfoort, het waterschap Brabantse Delta en de RDW). Raets wil met hen om tafel om ervaringen uit te wisselen. ‘Ik ben benieuwd hoe zij hun personeelsbeleid aanpakken. Goede ideeën kunnen we dan wellicht overnemen, want het is beter om slim te jatten dan het allemaal zelf uit te vinden.’

Verschenen in PM, 27 juni 2008

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s