Algemene Zaken zoekt freelancers voor communicatiegat

Ondanks de voornemens van het kabinet minder externen in te huren, heeft het ministerie van Algemene Zaken een aanbesteding lopen om dertig zelfstandige communicatieadviseurs te werven. Projectmanager Marion Petit geeft tekst en uitleg.

Vertel eerst eens even waarom jullie op zoek zijn naar zelfstandig communicatieadviseurs.
‘Als onderdeel van het programma Overheid Nieuwe Stijl (ONS) willen we een communicatiepool samenstellen, bestaande uit zo’n 35 adviseurs die we ten tijde van piek en ziek op de departementen, zoals we het noemen, kunnen inzetten. Gaat een medewerker met zwangerschapsverlof, dan kan een van de adviseurs uit de pool haar tijdelijk waarnemen.’

Zijn er niet genoeg geschikte communicatiedeskundigen op de departementen te vinden?
‘De rijksoverheid moet het met minder formatieplaatsen doen, dus is het niet haalbaar een pool samen te stellen met ambtenaren van de verschillende departementen. Om flexibel te kunnen opereren, hebben we nu een aanbesteding lopen waarmee we op zoek gaan naar ZZP’ers.’

Is deze aanbesteding niet in tegenspraak met het beleid om minder externen in te huren?
‘Dat klopt, maar op deze manier kunnen we veel gerichter naar adviseurs zoeken en de vraag beter op het aanbod afstemmen. Het innovatieve van deze aanbesteding is dat we geen overeenkomst sluiten met een bureau dat de bemiddeling verzorgt, maar met freelancers zelf. ’

Aanbesteden is toch een heel ingewikkeld proces?
‘Daar hebben we iets op gevonden. We hebben het heel overzichtelijk gemaakt, waardoor het redelijk laagdrempelig is geworden.’

Een klein deel van de pool bestaat uit vaste medewerkers. Die vacature is opgeschort, zagen we op Werkenbijhetrijk.nl. Waarom?
‘We zijn bezig met het opzetten van een interne reorganisatie van de totale shared service organisatie waar deze medewerkers onder zullen vallen. Tot het moment dat dat op orde is, hebben we de vacature gesloten. Iedereen die geïnteresseerd is, kan wel zijn naam achterlaten op http://www.communicatieplein.nl.’

Verschenen in PM, 6 maart 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s