Anneke van Zanen (pSG Justitie): ‘Elke wedstrijd wil ik winnen’

Anneke van Zanen is genomineerd voor de titel Topvrouw 2009. PM belt met de pSG van het ministerie van Justitie.

Mevrouw Van Zanen, gefeliciteerd met uw nominatie. Dat was zeker een verrassing?
‘Jazeker! Eind maart ontving ik een mailtje dat ik uit 1.400 kandidaten tot de top 11 was doorgedrongen. Lezers van bladen als FEM Business en leden van Managers Netwerk Nederland hebben vrouwen voorgedragen van wie zij vinden dat ze de titel verdienen. Daarna konden zij stemmen. Ik heb daar nooit vanaf geweten. Toen ik de mail kreeg heb ik dus eerst gekeken of er ergens 1 april stond, want ik was me niet bewust dat ik genomineerd was, laat staan dat er zoveel op mij gestemd was. Klaarblijkelijk heb ik in den lande een grote achterban, haha.’

De prijs bestaat vijf jaar en nog nooit is een ambtenaar genomineerd geweest.
‘Ik voel me vereerd. De organisatie vindt het heel bijzonder dat er dit keer iemand van de rijksoverheid bij zit. Dat is eigenlijk gek, want ik heb het gevoel dat er bij het rijk heel veel goede vrouwen werken.’

Een van de criteria waar de jury dit keer op heeft gelet is de manier waarop de vrouwen een bijdrage geleverd hebben aan diversiteit in hun organisatie. Hoe staat het daarmee op het ministerie van Justitie?
‘Wij zijn er heel actief mee bezig en behoren tot de top 3 van de departementen die het qua diversiteit goed doen. Het gaat niet vanzelf dat een organisatie een goede afspiegeling is van de maatschappij, dus ik probeer heel hard aan de bewustwording te werken.’

Dus Justitie gaat de doelstelling van het kabinet wel halen, een kwart vrouwen in topposities?
‘Wij zijn in ieder geval goed op weg. En mochten ze dan nog niet aan de top zitten, dan staan ze in ieder geval op de juiste trede om de top te halen. Dat geldt overigens niet alleen voor vrouwen, ook bicultureel talent krijgt binnen Justitie een reële kans.’

Een ander criterium van de jury is leiderschap. Wat voor type leider bent u?‘Dat kunnen anderen beter beoordelen, maar ik denk dat ze me resultaat gedreven vinden, direct, enthousiast en stimulerend. Misschien is dit wel een wenselijk antwoord, je zou dat hier op Justitie eens moeten verifiëren.’

Hoe schat u uw kansen in om op 11 juni als winnaar uit de bus te komen?
‘Elke wedstrijd waar ik aan mee doe, wil ik winnen. Ik ben nu eenmaal gedreven. Maar ik ga hiervoor niet speciaal in training. Als ik lees waar de vier andere dames werkzaam zijn, dan zijn zij, denk ik, ook buitengewoon competent. In die zin verdienen we alle vijf het platform en zal ik hopelijk kunnen laten zien dat er bij het rijk ook topvrouwen werken. Dat is voor mij winst genoeg, de plek is dan niet meer belangrijk.’

Verschenen in PM, 17 april 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s