Sorry minister

Het was ergens dit voorjaar dat we regisseur Peter de Baan tegen het lijf liepen. Hij was druk bezig met de opnames voor de nieuwe VPRO-serie Sorry minister, naar de Britse sitcom Yes minister uit de jaren tachtig. De vierde etage van de kantoortoren waar de redactieburelen van PM zich tegenwoordig bevinden, was omgetoverd tot ministerie van Beheer en Beleid. PM mocht een kijkje nemen op de set en vernam van de uitvoerend producent dat er contact was gelegd met ‘echte ambtenaren’ om te controleren of de serie overeenkwam met de Haagse werkelijkheid.

Deze week was de eerste aflevering te zien (maandag 22 uur Nederland 3). Ik kan me nog herinneren dat het Britse equivalent vaak op de lachspieren werkte. Dat was bij Sorry minister – voorlopig tenminste – nauwelijks het geval. Het geluidje van de lift bracht een glimlach teweeg, vooral vanwege de herkenbaarheid. Ik stap elke ochtend immers in diezelfde lift.

Het fictieve ministerie van Beheer en Beleid heeft ook een website. Nauwelijks van de echte rijkswebsites te onderscheiden. Een mailtje naar projectdirecteur Jeroen Sprenger van Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl (ONS) leert dat hij het wel grappig vindt. ‘Dit is een bewijs van hoe moeilijk het is binnen de rijksoverheid op één lijn te komen,’ reageert hij quasi-serieus. ‘Het departement van Beheer en Beleid is het zoveelste ministerie dat met “een eigen interpretatie” van de rijksbrede huisstijl komt.’ De website zal geen lang leven beschoren zijn, benadrukt hij. ‘Eind dit jaar zal hij opgaan in http://www.rijksoverheid.nl. Niet leuker, minder propagandistisch, meer informatief.’ Geestig, die Sprenger. Hopelijk is hij een van de ambtenaren met wie de scriptschrijvers hebben gesproken.

Als journalist bij een vakblad als PM kom je nogal eens op een departement en in de Tweede Kamer. Je spreekt vaak met topambtenaren, ook op borrels of bij een symposium of lezing. En dan hoor je weleens wat. Vanaf nu wekelijks – of vaker als het zo uitkomt – een blog over ambtelijk en politiek Den Haag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s