Understatement

Nadat op de eerste dag van de Algemene Beschouwingen PvdA-prominent Willem Vermeend bij Nieuwsuur aanschoof om de politieke actualiteit te duiden, was het donderdag de beurt aan VVD-mastodont Ed Nijpels. Zijn advies aan partijgenoot Mark Rutte en diens collega Jeroen Dijsselbloem: zorg ervoor dat je eruit komt met het CDA, dat maakt het een stuk eenvoudiger om de noodzakelijke meerderheid in de Eerste Kamer te verkrijgen.

Steun in de senaat is nodig om de wetsvoorstellen die voortvloeien uit het bezuinigingspakket van 6 miljard euro, te verwezenlijken. Als er door het kabinet geen concessies worden gedaan, dan heeft het een probleem, waarschuwde Nijpels aan tafel bij Mariëlle Tweebeeke. Maar, en dat is wel opmerkelijk, het is ook weer geen ramp als een wetsvoorstel in de Eerste Kamer wordt verworpen, meent de VVD’er. ‘Daar hoeft het kabinet geen consequenties aan te verbinden, dus dat is geen drama.’
Dat is een wat al te snel getrokken conclusie, lijkt me zo. De toevoeging van Nijpels dat het ‘vervelend’ is dat daarmee ‘het hart uit de begroting wordt gesloopt’ is een understatement.

We zitten immers nog steeds midden in een economische crisis en de bezuinigingen zijn keihard nodig om ons er weer bovenop te helpen. Het is dus zaak dat minister Dijsselbloem van Financiën deze week tot afspraken komt met de oppositie. Of dat met Buma is of met een aantal andere partijen, is mij om het even. Als de politiek maar daadkracht toont. En dat, zoals een aantal jaar geleden in zwang was, de partijen over hun schaduw heen weten te springen.

Verschenen in SC, 3 oktober 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s