Herma Rappa, de eerste Overheidsmanager van het Jaar

De jury: ‘De uitverkoren kandidaat heeft aan de relatie overheid–burger op -optimale wijze gestalte gegeven, de klantgerichtheid  is meetbaar verbeterd en het gehele beeld als manager in de overheid is het meest in evenwicht.’

Terug naar de nominaties van 2012.

In 1998 won Herma Rappa de allereerste editie van de verkiezing voor de Overheidsmanager van het Jaar. Ze was destijds directeur bij de Informatie Beheer Groep in Groningen en versloeg Johan Hakkenberg van de RDW en Marian Broersen, in die tijd rayonmanager Sociale Zaken van de gemeente Utrecht. ‘Het thema van dat jaar was het leggen van verbinding,’ herinnert Rappa zich. ‘De IB Groep was in die tijd een gesloten bolwerk dat slecht bereikbaar was en waar niemand iets mee kon. Wij probeerden de verbinding met studenten en andere organisaties te leggen en met hen in gesprek te gaan.’ Die cultuuromslag leverde Rappa de titel Overheidsmanager van het Jaar op. Ze herinnert zich nog dat het ‘groot feest’ was toen het bekend werd gemaakt. ‘Maar toch vooral in kleine kring.’ Pas de laatste jaren merkt Rappa, thans directeur Uitvoering bij de Dienst Regelingen van het ministerie van EL&I, iets van het feit dat ze veertien jaar geleden de verkiezing won. ‘Ik heb het destijds direct op mijn cv gezet en kreeg vaak de vraag wat het dan inhield. Dat is tegenwoordig wel anders. Als ik een afspraak heb en mensen hebben me gegoogeld, dan maken ze er een opmerking over.’

Of het haar carrière een boost heeft gegeven, kan Rappa niet zeggen. Wel heeft ze het vak van overheidsmanager zien veranderen. ‘Het is allemaal veel politieker geworden en bovendien gaat het sneller, onder andere door de komst van sociale media.’ Een topambtenaar moet tegenwoordig zeer snel kunnen schakelen en het veld kunnen overzien, vervolgt Rappa. ‘Zeker aan de uitvoerende kant. Als er een brief van ons naar de Kamer gaat, kunnen we twee minuten later op Twitter al reacties lezen.’

Rappa is bijna altijd bij de verkiezingsavond aanwezig geweest – ‘Ik heb er volgens mij maar eentje gemist’ – en is ook nu weer van plan naar de Ridderzaal te komen. Voor de toekomstige winnaar heeft ze één tip: ‘Geniet er samen met je organisatie van! Alles gaat razendsnel tegenwoordig, maar sta er even goed bij stil.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s