Lijstjes

Maandblad Opzij riep Agnes Jongerius deze week uit tot machtigste vrouw van Nederland. ‘Ondanks die AOW,’ schrijft hoofdredacteur Margriet van der Linden in het interview met de FNV-baas. Jongerius krijgt de titel toebedeeld ‘vanwege de cruciale rol die zij in deze tijden van economische crisis speelt in de Nederlandse economie’, aldus de redactie in haar verantwoording over de verkiezing.

Zelf vindt Jongerius dat de prijs naar Neelie Kroes had moeten gaan. De Eurocommissaris van VVD-huize is, volgens Opzij, de invloedrijkste in de categorie politiek (er waren in totaal tien categorieën), maar als machtigste vrouw over all moest ze Jongerius voor zich dulden. Typisch een vrouwenopmerking, zeggen dat iemand anders de titel meer verdient. Dat zul je nooit uit de mond van een man horen.
Jongerius kreeg de prijs uitgereikt tijdens een feestje in Amsterdam. Daar waren veel vrouwen aanwezig, onder wie een aantal topambtenaren. Ik zag Kete Kervezee rondlopen, en Annet Bertram was er ook. Beiden waren genomineerd. Kervezee in de categorie onderwijs (met als winnaar Henriëtte Maassen van den Brink), en Bertram moest het afleggen tegen Jongerius in de categorie openbaar bestuur. Er waren nog meer Haagse ambtenaren genomineerd. Op de vierde plaats eindigde DG Andrée van Es (BZK), die invloedrijk is door de ‘combinatie van functies op het vlak van zorg, politiek en cultuur’. Annemarie Stordiau, directeur Voorlichting op Justitie, staat op nummer 7, onze ambassadeur in de Verenigde Staten Renée Jones-Bos op 9 en haar naamgenoot Bergkamp, DG op Economische Zaken, is hekkensluiter van het tiental machtige vrouwen in het openbaar bestuur.
Wat wil zo’n lijstje nu zeggen? Niet zo veel. Dat Jongerius heeft gewonnen, zegt genoeg. Ze heeft in de hele AOW-kwestie zwaar het onderspit moeten delven, maar is evengoed de machtigste vrouw van Nederland. Toch is het een beproefd concept in bladenmakersland. Lezers vreten lijstjes. Wij hebben bij PM ook eens een poging gewaagd en topambtenaren gevraagd een lijst met invloedrijken in hun eigen sector samen te stellen. Appeltje-eitje zou je zeggen, maar u laat zich niet graag de kaas van het brood eten, zo merkten we. Slechts een handvol lijstjes mochten we tegemoet zien. Jammer, maar ambtenaren steken nu eenmaal niet graag hun kop boven het maaiveld uit. En net als met Jongerius, is er altijd wel een ander die had moeten winnen.

Ook verschenen op PM.nl, 22 oktober 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s