DG Bert Keijts vertrekt bij RWS

Na 28 jaar bij de rijksoverheid te hebben gewerkt, houdt Bert Keijts het voor gezien. Op 1 januari gaat de directeur-generaal van Rijkswaterstaat aan de slag bij woningcorporatie Portaal als voorzitter van de raad van bestuur.

‘Nu ik 57 jaar ben, heb ik eens goed nagedacht wat ik nog wil in mijn carrière,’ licht Keijts toe terwijl hij van zijn woonplaats Leidschendam op weg is naar Den Haag. ‘Ik heb bewust gekozen voor een vertrek uit de rijksdienst. Bij Portaal krijg ik een baan met meer zakelijkheid. Een woningcorporatie werkt toch meer als een bedrijf, maar heeft wel een duidelijke maatschappelijke taak, dat spreekt me zeer aan.’
Vorig jaar liet Keijts in PM optekenen dat hij een volgende baan zeer waarschijnlijk buiten de rijksoverheid zou proberen te vinden. Hij is dan ook ruim een jaar op zoek geweest naar zijn nieuwe functie. ‘De banen liggen niet voor het oprapen en ik ben nogal kritisch,’ aldus de DG. In welk opzicht zijn nieuwe functie anders is, zal hij ‘nog wel uitvogelen’, maar het grote verschil tussen een woningcorporatie en Rijkswaterstaat is de relatie met de politiek. ‘Bij Rijkswaterstaat word ik natuurlijk direct aangestuurd door een politieke baas. Straks sta ik daar een stuk verder vanaf. Hoewel woningcorporaties natuurlijk ook onder politieke druk staan.’ Een ander verschil tussen de twee organisaties is de omvang. ‘Nu heb ik 9.000 mensen onder me, straks maar 600.’ Keijts ziet dat niet als een degradatie. ‘Het is een totaal ander veld waar ik terecht kom. Ik weet nog maar weinig van die sector en dat geeft me weer positieve energie om alles wat ik hier geleerd heb daar in te zetten. Dat Keijts voor de baan in aanmerking kwam, heeft hij mede te danken aan de grote reorganisatie die hij bij Rijkswaterstaat heeft doorgevoerd. Hij moest er weer één organisatie van maken. Datzelfde is het geval bij Portaal dat uit allemaal gefuseerde corporaties bestaat. ‘Daar kan ik veel van mijn ervaring in kwijt,’ aldus Keijts.
Minister Eurlings vindt het jammer dat hij vertrekt, weet Keijts. ‘Ik heb het hem vorige week om twaalf uur ’s nachts verteld, eerder kreeg ik hem niet te pakken. Een grote organisatie als Rijkswaterstaat is natuurlijk politiek kwetsbaar en dan heeft een minister behoefte aan iemand die hij kent.’ Tot Kerst is Keijts nog werkzaam aan de Koningskade, direct na de feestdagen zal hij zich melden bij Portaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s