Stoelendans SG’s biedt vrouwen kans

Met het vertrek van Wim Kuijken als SG van Verkeer en Waterstaat is er werk aan de winkel voor de Algemene Bestuursdienst (ABD). Wie volgt hem op? Er zijn genoeg topambtenaren in de aanbieding, aangezien maar liefst vier SG’s uitkijken naar een nieuwe job nu ze (bijna) zeven jaar op dezelfde stoel zitten.

Zo is Joris Demmink deze maand precies zeven jaar SG van Justitie. De jurist is al sinds 1982 in dienst van dit departement. Een overstap naar een vakdepartement als Verkeer en Waterstaat ligt dan ook niet voor de hand. Bovendien, zo laat directeur Voorlichting Anne-Marie Stordiau van Justitie weten, is zijn contract net met een jaar verlengd. De ABD wil hier verder niet op in gaan, omdat het een ‘individuele arbeidsrechtelijke aangelegenheid’ betreft, zo laat persvoorlichter Vincent van Steen van BZK weten. Hoewel ambtenaren uit de topmanagementgroep voor maximaal zeven jaar worden benoemd, zijn er uitzonderingen mogelijk, benadrukt hij. ‘Daar neemt de minister dan een besluit over.’
Ook de termijnen van Ton Annink (Defensie), Ronald Gerritse (Financiën) en Koos van der Steenhoven (OCW) lopen komend jaar af. Ruim twee jaar geleden, bij de start van het kabinet-Balkenende IV, wisselde een aantal SG’s van stoel: Wim Kuijken, Roel Bekker en Geert van Maanen verruilden van functie. Bekker werd SG Vernieuwing Rijksdienst, Van Maanen volgde hem op bij VWS en Wim Kuijken nam zijn plek weer in op VenW. Het was destijds het eerste wapenfeit van de nog maar net beëdigde minister Ter Horst van BZK. Of Ter Horst dit keer wederom de baantjes tussen de heren gaat verdelen, is maar zeer de vraag. De kabinetsdoelstelling dat in 2011 25 procent van de Algemene Bestuursdienst uit vrouwen moet bestaan, is nog niet in zicht. Met een benoeming van een of twee vrouwen als SG kan de minister historie schrijven. Nog nooit schoof bij het SG-Overleg meer dan één vrouw aan.

Verschenen in PM, 20 november 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s