Revanche

Nu Wim Kuijken in februari vertrekt als SG van Verkeer en Waterstaat is zijn post vacant en moet ABD-baas Jan Willem Weck op zoek naar een opvolger. Genoeg topambtenaren in de aanbieding, aangezien maar liefst vier SG’s uitkijken naar een nieuwe job nu ze (bijna) zeven jaar op dezelfde stoel zitten.

Zo is Joris Demmink deze maand precies zeven jaar SG van Justitie. Vraag is of de jurist – die al sinds 1982 in dienst is van hetzelfde departement – zin heeft in Verkeer en Waterstaat, het ministerie dat toch meer met zijn poten in de modder staat. Ook de termijn van Ton Annink (Defensie), Ronald Gerritse (Financiën) en Koos van der Steenhoven (OCW) loopt volgend jaar af. Zullen zij, net als bij het aantreden van het kabinet-Balkenende IV in februari 2007, de posten onder elkaar verdelen? Destijds was de SG-carrousel – waarbij Wim Kuijken, Roel Bekker en Geert van Maanen van plek wisselden – het allereerste wapenfeit van Guusje ter Horst, nauwelijks 24 uur nadat ze als minister was beëdigd.

Nu krijgt ze de kans zich te revancheren. Hoewel Ter Horst de afgelopen jaren steeds meer vrouwelijke DG’s en directeuren heeft benoemd, heeft ze dat op het allerhoogste niveau slechts een keer voor elkaar gekregen. Sinds anderhalf jaar is Roos van Erp de baas op BZK, maar wat mij betreft mogen er best wat meer vrouwelijke SG’s komen. Een op de veertien is een karige score tenslotte. Vandaar een oproep aan Ter Horst: laat de huidige SG’s wiens termijn binnenkort afloopt de baantjes niet onder elkaar verdelen, maar ga op zoek naar competente vrouwen. Dan heeft de rijksoverheid in elk geval geen opgelegd quotum meer nodig.

Verschenen op PM.nl, 10 november 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s