Sorry

Het kwam minister Verburg van LNV helemaal niet slecht uit dat partijgenoot Camiel Eurlings vorige week donderdag zijn vertrek uit de politiek bekendmaakte.

Die ochtend lag ze in de Kamer onder vuur vanwege de egoglossy Gerda. Het ministerie van LNV bestaat 75 jaar en heeft speciaal daarvoor – op kosten van de belastingbetaler – een magazine gemaakt met maar liefst vijftien kleurenfoto’s van Gerda, een interview met Gerda, de boeken op het nachtkastje van Gerda en funshoppen met Gerda. Nee, het ging niet om Gerda zelf, verzekerde de minister tijdens het spoeddebat. Het tijdschrift – met een oplage van meer dan 800.000 exemplaren – was bedoeld om het beleid van LNV op een toegankelijke manier onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Net als Verburg betreurde premier Balkenende – naar de Kamer gehaald omdat hij verantwoordelijk is voor overheidscommunicatie – de ontstane situatie, maar beide bewindspersonen weigerden pertinent excuses te maken.

Had deze kwestie in een normale week wel even nagesudderd in de media, nu trok Camiel Eurlings diezelfde middag nog alle aandacht naar zich toe. Volstrekt onverwachts kondigde hij aan na de verkiezingen niet meer beschikbaar te zijn voor het CDA. Een dag later klapte Wouter Bos daar nog eens overheen: ook hij kiest voor zijn gezin en hangt zijn politieke carrière aan de wilgen.

Zelfs het overlijden van Hans van Mierlo werd hierdoor overschaduwd. Dat leek zo onbelangrijk te zijn dat zowel Bos als zijn opvolger Job Cohen er helemaal niets over zei tijdens de persconferenties op vrijdag. Maar zoals het een echte staatsman in spe betaamt, zette Cohen dit ’s avonds aan tafel bij Pauw & Witteman direct recht. Het speet hem dat hij niet had gerefereerd aan de dood van het voormalig D66-boegbeeld. Sorry zeggen is heus niet zo moeilijk voor politici, zo blijkt. Cohen had er in elk geval geen enkele moeite mee. Daar kan Balkenende nog iets van leren.

Verschenen op PM.nl, 18 maart 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s