Principes

Over draaikonten gesproken. Was aanvoerder Ageeth Telleman van de Amsterdamse fractie van D66 vorige week vrijdag nog onverbiddelijk – de partij stapte uit de collegeonderhandelingen met de PvdA omdat Lodewijk Asscher tot burgemeester was benoemd – een paar dagen later schuift D66 weer vrolijk aan.

Dat D66 zich terugtrok uit de onderhandelingen vond ik nogal principieel. Ik begrijp het punt wel – de partij wil een einde aan de achterkamertjes en machtspolitiek – maar om vier jaar besturen op te geven omdat je het niet eens bent met de benoeming van een tijdelijke (!) burgemeester, staat toch niet met elkaar in verhouding.

Blijkbaar denken ze daar bij D66 anders over. Wat er achter de schermen precies gebeurd is, blijft schimmig. Was de benoeming van Asscher eerder nog een dealbreker, daar is nu kennelijk geen sprake meer van. De democraten hadden het feit dat de PvdA Asscher graag als interimburgemeester wilde, beter kunnen uitspelen. Ze hadden er een aantal mooie portefeuilles voor terug kunnen vragen. Onderwijs bijvoorbeeld, dat nu naar de PvdA dreigt te gaan, omdat ‘dat misschien wel het voornaamste profiel is van partijleider Asscher in de afgelopen periode’ zo valt te lezen in de stukken van informateur Van der Laan. Meen me toch te herinneren dat onderwijs ook de allerbelangrijkste pijler was uit de campagne van D66. Had de partij het slimmer gespeeld, dan was ze sterker uit de strijd gekomen. Een gemiste kans.

Verschenen op PM.nl, 24 maart 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s