Marcel Meijs: ‘Ze zijn zielsgelukkig met mij’

Tijdens het jaarcongres in Hengelo is Marcel Meijs benoemd tot voorzitter van de Vereniging van Gemeentesecretarissen. Hij volgt zijn Rotterdamse collega Arjan van Gils op. PM belt daags tevoren met Meijs als hij in de trein zit, onderweg vanuit Enschede naar een afspraak in Tilburg. ‘We kunnen tegenwoordig met gezag in het Haagse opereren.

Waarom wilt u voorzitter worden van de VGS?
‘Ik ben heel erg verknocht aan het openbaar bestuur en zie dat de functie van gemeentesecretaris momenteel meer vraagt dan een goede algemeen directeur zijn. Je moet er natuurlijk zijn voor je eigen organisatie, maar de gemeentesecretaris kijkt ook over de grenzen heen naar woningcorporaties, zorginstellingen en het bedrijfsleven. Het gaat erom de verbinding te zoeken tussen al deze partijen om een antwoord te vinden op de maatschappelijke vraagstukken waar we voor staan. Daarvoor wil ik niet alleen in Enschede mijn stinkende best doen, maar ook binnen de vereniging.’

Wat is het eerste punt dat u binnen de VGS gaat agenderen?
‘De gemeentesecretaris en het bestuur van de stad hebben een stevige relatie. De gemeentesecretaris zorgt ervoor dat de besluiten van het college efficiënt en effectief worden uitgevoerd. Door de bezuinigingen staat er druk op die relatie. Om de gemeentelijke organisatie sterk te maken is stevig leiderschap nodig. Alleen dan kunnen de ambtenaren die in de gemeente werken ervoor zorgen dat de burger, die nu veel onzekerheid heeft op het gebied van wonen, baan en pensioen, goed bediend wordt. De VGS wil voor dit soort thema’s een netwerk en klankbord bieden aan gemeentesecretarissen.’

Speelt de VGS een rol in de relatie tussen de gemeenten en het Rijk?
‘We gaan in Den Haag heel krachtig laten horen wat wij vinden van de drie decentralisaties die op de gemeenten afkomen. Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk dat we ons bemoeien met de manier waarop de uitvoering plaats gaat vinden. Datzelfde geldt overigens voor de schaalvergroting van de Veiligheidsregio’s. De gemeentesecretarissen zullen een verantwoordelijkheid moeten nemen in de nieuwe vormen van samenwerking die dit met zich meebrengt.’

U volgt Arjan van Gils op, die als VGS-voorzitter altijd van zich heeft doen spreken. Is het niet lastig om iemand met zo’n sterk profiel op te volgen?
‘Ik zie het als een voordeel. Arjan van Gils heeft ontzettend veel gedaan om onze standpunten in Den Haag over het voetlicht te brengen. Dat legt de vereniging geen windeieren. We kunnen tegenwoordig met gezag in het Haagse opereren. Daar ben ik hem heel dankbaar voor. Bovendien ben ik het gewend hem op te volgen, dat heb ik in Enschede als gemeentesecretaris ook gedaan. In deze stad is men zielsgelukkig met mij, dat gaat bij de VGS vast ook gebeuren.’

+++++++++++

De vijf prioriteiten van Meijs
– Een bloeiend netwerk voor leiderschapsvraagstukken
– Zichtbaar zijn in Den Haag
– Nieuwe verantwoordelijkheid binnen de Veiligheidsregio
– Aantrekkelijk werkgeverschap
– Gesprek voeren over de kwaliteit van de gemeentelijke organisatie

Het dagelijks bestuur van de Vereniging van Gemeentesecretarissen
Marcel Meijs (Enschede), voorzitter
Loes Bakker (Gouda), vicevoorzitter
Frans Mencke (Hoorn), secretaris
Ruud Kleijnen (Veghel), penningmeester
Miriam Oosterwijk-Keulers (Rhenen)
Jos van der Knaap (Wijchen), plaatsvervangend secretaris
Jan Fraanje (Boxtel)

Verschenen in PM, 7 oktober 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s