Peter Teesink overheidsmanager van het jaar

Onder leiding van Peter Teesink werd de sociale werkvoorziening in Groningen omgevormd tot een eigentijds arbeidsontwikkelingsbedrijf. Het leverde hem de titel Overheidsmanager van het jaar 2011 op. Het kwam als een blijde verrassing. ‘Ik maak hier niet alleen vrienden.’

Precies een week na de prijsuitreiking heeft PM een afspraak met Peter Teesink, de kersverse Overheidsmanager van het Jaar. Hij is de afgelopen dagen bedolven onder mailtjes, sms’jes en telefoontjes. En bloemen, heel veel bloemen. ‘Als ik hiervan elke week een bos zou krijgen, kom ik een heel eind het jaar door.’ De ochtend na zijn uitverkiezing was er gebak voor alle medewerkers van Iederz, het Groningse arbeidsontwikkelbedrijf waarvan Teesink tot voor kort algemeen directeur was. ‘Ik heb alleen maar positieve reacties gekregen,’ vertelt hij. ‘Niemand die zei: “Wie heeft dat nu weer bedacht?”. Wat best had gekund, want ja, ik zit hier alweer een tijdje en maak niet alleen maar vrienden.’
Teesink had twee concurrenten voor de titel: directeur-generaal Paul Huijts van het ministerie van VWS en Barend Rombout, hoofd van het Rotterdamse bureau Frontlijn. ‘Veel mensen zeggen nu tegen me dat het hartstikke verdiend is dat ik heb gewonnen,’ zegt Teesink. ‘Daar voel ik me soms wat ongemakkelijk bij, want in hoeverre is dat zo? Het zijn toch appels en peren die met elkaar vergeleken zijn.’
De jury, onder leiding van de Noord-Hollandse Commissaris van de Koningin Johan Remkes, lette dit jaar op vier zaken: de complexiteit van de functie, de managementstijl, de persoonlijkheid van de kandidaat en de klus die is geklaard. ‘Alle drie de kandidaten scoorden hoog op deze punten, maar ze gaan voor de winnaar net iets meer op,’ zei Remkes op de verkiezingsavond. Teesink heeft in Groningen de sociale werkvoorziening omgevormd tot een modern arbeidsontwikkelingsbedrijf. De jury heeft veel respect voor de wijze waarop hij dat heeft gedaan. Ze betitelen Teesink als een ‘koersvaste leider, die mensen de ruimte geeft uit eigen kracht te handelen’.

Nieuwe baan
November was voor Teesink een bijzondere maand. Niet alleen won hij de titel Overheidsmanager van het Jaar, maar hij is in Groningen van functie gewisseld. Voorheen hadden alle zeven gemeentelijke diensten – zoals de Milieudienst, de Dienst Sociale Zaken en Iederz, de club waar Teesink de scepter zwaaide – een eigen directeur. Van die zeven managers zijn er nu maar drie over. Ze werden benoemd tot concerndirecteur, een nieuwe functie bij de gemeente. Teesink is een van hen. ‘Wij gaan met zijn drieën de verbinding leggen tussen de verschillende onderwerpen. Ik ben verantwoordelijk voor de maatschappelijke sector (Wmo, AWBZ, Wet werken naar vermogen, et cetera) en zal in dat kader de verbinding leggen tussen bijvoorbeeld Iederz en de Sociale Dienst.’

Teesink is nu zo’n veertien jaar werkzaam in Groningen. Voor die tijd heeft hij tien jaar bij het ministerie van Vrom gewerkt. Hij vindt een gemeente niet leuker om voor te werken, maar het is wel anders, zegt hij. ‘Hier in Groningen is het allemaal wat concreter, je zit veel dichter bij waar het daadwerkelijk gebeurt. Als ik nu naar buiten kijk, zie ik de Martinitoren en er lopen allemaal mensen die rechtstreeks geraakt worden door wat we hier verzinnen. In Den Haag is het anders, daar hebben burgers indirect last van je. Maar het aardige van het werken op een ministerie is dat het meer over grote zaken gaat, over het hele land. Dat heeft ook weer zijn eigen dynamiek.’

+++++++++

Groningen is trots op Teesink

Gemeentesecretaris Maarten Ruys (voormalig SG van het ministerie van SZW) is ‘apetrots’, zo laat hij na afloop van de verkiezingsavond weten. ‘Het is leuk voor de mensen in Groningen, en uiteraard ook voor Peter zelf dat hij heeft gewonnen,’ aldus Ruys. ‘Hij heeft bewezen dat je met een groot hart en tegelijkertijd duidelijk en helder optreden, veranderingen kunt doorvoeren.’ Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen is een van de eersten die Teesink op het podium komt feliciteren. Hij had eigenlijk een andere afspraak, maar heeft die afgezegd om bij de verkiezingsavond in de Ridderzaal te kunnen zijn. Ook Rehwinkel is ‘trots’ dat Teesink heeft gewonnen. ‘Daarmee zie je dat we echt een city of talent zijn,’ aldus de burgemeester. ‘Hij heeft alleen zijn opleiding niet in Groningen gedaan, dat is jammer, maar we beschouwen hem toch een beetje als eigen kweek.’

Verschenen in PM, 16 december 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s