Keerpunt

Nederland moet niet zeuren, maar gewoon gaan bezuinigen, zo zei EU-president Van Rompuy zondag aan tafel bij Pieter Jan Hagens in Buitenhof. Andere landen doen het ook en die kennen bovendien een veel forsere opgave. ‘Jullie moeten de toestand niet zo overdrijven, de problemen zijn in Nederland lang niet zo groot als elders,’ zo maakte Van Rompuy duidelijk.

De Belg kon niet nalaten te vermelden dat hij in de jaren negentig, als minister van Begrotingszaken, wel voor hetere vuren heeft gestaan. ‘Toen ik in 1993 aantrad, bedroeg ons tekort 7,5 procent en in 1999 ging ik weg met een evenwicht op de begroting.’ Hij vergat er voor het gemak bij te vermelden dat het politieke landschap er destijds, ook in België, een stuk overzichtelijker uitzag. Rutte heeft natuurlijk zelf voor een minderheidskabinet met gedoogsteun gekozen, maar moet nu wel met de PVV tot overeenstemming zien te komen over een fors pakket maatregelen om het begrotingstekort te verminderen.

Volgens Van Rompuy zijn we in de economische crisis op een keerpunt beland. ‘Het is nog niet voorbij, maar we hebben het ergste gehad en zijn in iets kalmer vaarwater beland,’ zei de EU-president zondag. Ook CDA-Europarlementariër Corien Wortmann laat zich tegenover SC nogal positief uit over de toekomst (zie pagina 2). Of dat voor Nederland geldt, is maar zeer de vraag. Als het drietal er de komende weken in het Catshuis uitkomt, dan zit het kabinet de rit wel uit. Maar lukt het ze niet tot overeenstemming te komen, dan krijgen we ongetwijfeld nieuwe verkiezingen en zitten we minstens een half jaar met een demissionair kabinet dat op belangrijke dossiers geen besluiten kan nemen. Dat lijkt me in deze tijden van recessie een onwenselijke situatie.

Dit hoofdredactioneel commentaar is verschenen in SC, 8 maart 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s