Intussen in de wachtkamer

Waar was jij toen het Centraal Planbureau de conceptcijfers over de Nederlandse economie bekendmaakte? Ik zat in de trein tussen Amsterdam en Den Haag en was dus genoodzaakt de berichtgeving op mijn iPhone te volgen. Dat lukte prima, want binnen no time liep mijn Twittertimeline vol met meningen en conclusies over de weinig opbeurende getallen die het CPB de wereld in had geslingerd. De allereerste twitteraar was, voor zover ik kon zien, de voorlichter van minister Verhagen, die voor achten al een positieve draai aan de donkere cijfers probeerde te geven. Hij zal, gezien zijn functie, wel moeten, maar we weten natuurlijk allemaal dat we er economisch gezien superslecht voor staan.

Direct daarna volgden Alexander Pechtold en Jolande Sap en ging de hele Twittergemeente los. En dat allemaal gebaseerd op dat ene persbericht waar we het de komende weken mee moeten doen. Pas op 20 maart zal CPB-baas Teulings een toelichting geven, hoewel hij deze week in de Financial Times natuurlijk al een schot voor de boeg loste. Met de voorlopige cijfers – ‘De raming kan de komende weken nog bewegen,’ aldus het planbureau in het persbericht – trekken Rutte, Verhagen en Wilders zich vanaf maandag terug op het Catshuis. Ze nemen drie weken de tijd om plannen voor de toekomst te maken. In de tussentijd rest de oppositie niets anders dan plaatsnemen in de wachtkamer.

Job Cohen heeft wat dat betreft zijn partij een goede dienst bewezen door juist nu op te stappen. Vijf kandidaten strijden om zijn plek als PvdA-fractievoorzitter en het eerste debat, gisteravond in Rotterdam, was op zijn minst animerend te noemen. Hoewel maar 60.000 Nederlanders een stem kunnen uitbrengen op hun favoriet, legt zo’n verkiezing de partij waarschijnlijk geen windeieren. Toen Rutte en Verdonk in het voorjaar van 2006 om het lijsttrekkerschap streden, steeg de VVD meer dan tien zetels in de peilingen. Nu er de komende weken van het kabinet toch geen nieuws te verwachten valt, hebben de media alle tijd voor de interne verkiezing van de sociaaldemocraten. Goed getimed, Job!

Verschenen op re.Public, 1 maart 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s