Ambtenaren in de race voor een Kamerzetel

Het ministerie van Buitenlandse Zaken lijkt hofleverancier van de Tweede Kamer te worden. Maar liefst acht kandidaten zijn momenteel voor het departement werkzaam of waren dat in het recente verleden. Ook bij andere departementen, uitvoeringsorganisaties en gemeenten werken ambtenaren met parlementaire aspiraties. D66 gaat aan kop met negen ambtenaren op de (concept)kandidatenlijst, onder wie voormalig voorzitter van Futur Joost Koomen.

De ambtenaar van Buitenlandse Zaken met de meeste kans op een Kamerzetel isBram van Ojik, die vooralsnog op nummer 2 van de conceptkandidatenlijst van GroenLinks staat. Van Ojik heeft sinds 1998 diverse functies op Buitenlandse Zaken vervuld, hij was onder meer directeur Voorlichting, ambassadeur in Benin en laatstelijk directeur Sociale Ontwikkeling. Ook PvdA’er Desiree Bonis, directeur Afrika, maakt met haar negende plek een goede kans, net iets meer dan Michiel Servaes, werkzaam op de ambassade in Londen, die op nummer 17 staat. Marit Maij (dochter van) zal haar loopbaan op BZ als afdelingshoofd Consulaire Zaken en Migratiebeleid, vanwege de kansloze 38e positie op de PvdA-lijst, hoogstwaarschijnlijk voortzetten. Voor Ockje Tellegen wordt het spannend. De senior beleidsmedewerker op de directie Midden-Oosten staat op de 33e plek voor de VVD. Datzelfde geldt voor nummer 34 Foort van Oosten, thans wethouder voor de VVD in Schiedam en tot september 2011 advocaat op BZ. Sjoerd Sjoerdsma maakt ook een kans. De Nederlandse vertegenwoordiger in Ramallah staat op nummer 11 van de D66-lijst. Partijgenoot Caecilia van Peski, beleidsmedewerker Good Governance, zal het vanwege haar positie op plek 35 niet halen.

De conceptverkiezingslijst van D66 telt naast de twee BZ’ers nog zeven ambtenaren. De hoogstgenoteerde sociaalliberaal is HR-directeur bij de Sociale Verzekeringsbank Vera Bergkamp op nummer 5. Ook de nummer 8, Steven van Weyenberg, directeur Relatiebeheer, Uitvoeringsontwikkeling en Aansturing bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, maakt kans op een zetel.
Ambtenaren op een niet-verkiesbare plek zijn Bart Vink (23), programmamanager op het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Doede de Vries (29), adviseur bij de Dienst Uitvoering Onderwijs, een onderdeel van het ministerie van OCW, Hélène Steenhoff (31), programmamanager Slachtofferhulp Nederland op het ministerie van Veiligheid en Justitie, Joost Koomen (38), werkzaam voor het ministerie van EL&I en oud-voorzitter van Futur, het landelijk netwerk van jonge ambtenaren, enBastiaan Winkel (39), beleidsadviseur op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Op een verkiesbare plek voor de VVD staat Barbara Visser (22), wethouder in Zaanstad en voormalig beleidsmedewerker op het ministerie van Financiën. Binnen de top 50 op de kandidatenlijst van de VVD staan ook nog Anoushka Schut-Welkzijn (41), thans politiek assistent van minister Schippers van VWS en voormalig beleidsmedewerker bij de Nederlandse Zorgautoriteit, Roald van der Linde (43), voormalig teamleider van het ABN Amro-team op het ministerie van Financiën, en Aukje de Vries (46), afdelingsmanager Beleidsontwikkeling & Projecten bij de gemeente Boarnsterhiem.
Binnen de eerste vijftig kandidaten op de lijst van het CDA bevinden zich vier ambtenaren, geen van allen op een verkiesbare plek. Het gaat om Gerben Karssenberg (35), manager bij de gemeente Woerden, Merijn Snoek (36), senior projectleider Rijksvastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf, Han Hoogma (38), accountmanager Economische Zaken bij de gemeente Sittard-Geleen en Jan Eerbeek (41), hoofdpredikant bij het ministerie van Justitie.

Naast de drie BZ’ers heeft de PvdA nog drie ambtenaren op de conceptverkiezingslijst staan. Op de dertiende plek staat de 29-jarige Henk Nijboer, die bij het ministerie van Financiën werkt. Teammanager Kennis Verkenning bij de gemeente Deventer Yücel Keklik staat op plek 26. Ze stond al eerder op de lijst en in 2010 verving ze enkele maanden Chantal Gill’ard. De andere ambtenaar van PvdA-huize is Duco Hoogland (41), politiek assistent van de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus.

Op de conceptlijst van de SP, de christelijke partijen en de Partij voor de Dieren staat geen enkele ambtenaar. De kandidatenlijst  van de PVV is nog niet bekendgemaakt.

Verschenen op de website van re.Public, 28 juni 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s