Pieter Cloo volgt Joris Demmink op

Op de kop af tien jaar is Joris Demmink secretaris-generaal op het ministerie van Veiligheid en Justitie als hij op 1 december wordt opgevolgd door Pieter Cloo. Met de benoeming van Cloo levert de VVD twee SG’s. Deze zomer ging Renée Jones Bos immers aan de slag op Buitenlandse Zaken.

Normaal gesproken zit een topambtenaar in Den Haag maximaal zeven jaar op zijn post, maar de termijn van Demmink is een aantal keer verlengd. In december wordt hij 65 jaar. Vorige week nog besteedde weekblad Vrij Nederland uitgebreid aandacht aan aantijgingen die de topambtenaar van Justitie al jarenlang achtervolgen. Hij wordt beschuldigd van pedofilie en chantage, maar heeft dat altijd ontkend. Zijn voormalig collega Roel Bekker portretteerde de SG in zijn boek Marathonlopers rond het Binnenhof en concludeert dat Demmink ‘ongetwijfeld de topambtenaar is naar wie het meeste onderzoek is gedaan’. Bekker: ‘Het wekt bijna de indruk van een samenzwering als men ziet wat hem zowel in zijn tijd bij Defensie als bij Justitie allemaal is aangewreven en hoe gretig dat door sommige media ook werd gepubliceerd.’

De opvolger van Demmink op Veiligheid en Justitie, Pieter Cloo, is nu nog partner bij Boer & Croon. Eerder werkte hij voor de overheid. Onder meer als lid van de raad van bestuur van het UWV en bij het voormalige ministerie van Vrom, waar hij in de jaren tachtig zijn carrière begon. Met de benoeming van Cloo op VenJ zijn er twee SG’s van VVD-huize. Renée Jones Bos is van de zomer op Buitenlandse Zaken aan de slag gegaan als hoogste ambtenaar. NRC Handelsblad tekende vorige maand op dat minister Opstelten ‘tegen de zin van zijn ambtenaren’ een VVD’er als SG wilde benoemen. Volgens NRC wil Opstelten ‘per se iemand van buiten het traditionele Haagse circuit en een partijgenoot als opvolger van de huidige secretaris-generaal’, die overigens ook lid van de VVD is. Veel ambtenaren, zo schrijft NRC, twijfelen echter aan de leidinggevende en bindende capaciteitei van Cloo. ‘Binnen de rijksdienst staat hij bekend als rauwdouwer.’

UPDATE 08.10.12
Tweede Kamerleden van VVD, PvdA, SP, CDA en 50Plus vragen minister Opstelten om opheldering over zijn topambtenaar. Aanleiding is een artikel in het AD van afgelopen zaterdag waarin een aantal getuigen wordt opgevoerd. ‘Er blijft een sfeer van dit soort verhalen om de secretaris-generaal hangen,’ zegt CDA-Kamerlid Peter Oskam in het AD. Demmink heeft het AD inmiddels voor de rechter gedaagd. Volgens de advocaat van Demmink, Harro Knijff, wil zijn cliënt de aanhoudende beschuldigingen aan zijn adres niet langer over zijn kant laten gaan, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.
Minister Opstelten (VenJ) vindt dat Demmink beschermd moet worden tegen ongefundeerde aantijgingen, hij steunt hem dan ook volledig in zijn zaak tegen het AD.

Verschenen op PM.nl, 5 oktober 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s