Controle

Een hele reeks deskundigen trok vorige week vrijdag aan de Tweede Kamer voorbij. Onderwerp van het rondetafelgesprek dat de Commissie Europese Zaken hield, was de voltooiing van de Economische en Monetaire Unie en het rapport van de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy.

Op 13 en 14 december staat dit onderwerp centraal tijdens de Europese Top in Brussel waar alle regeringsleiders bijeen zijn. Van Rompuy pleit in zijn masterplan voor een politieke unie binnen de eurozone.

Een van de sprekers vrijdag was Ewald Engelen, de ‘hard hitting, fast running professor of financial geography’ zoals hij zichzelf in zijn Twitterbio omschrijft. ‘Het plan van Van Rompuy wordt burgers door de strot geduwd,’ zei hij onomwonden. ‘De democratische legitimiteit is flinterdun.’ Zaterdag deed hij het nog eens dunnetjes over in zijn column in Het Parool. Over Van Rompuys plan schrijft Engelen: ‘Een betere illustratie van de afgronddiepe kloof die Brusselse technocraten met hun vakantiegelden, eersteklas Thalys- abonnementjes en Straatsburgse appartementen scheidt van de bijna failliete burger is niet denkbaar.’

Hij krijgt pas echt ‘schuim op zijn bek’ van het voorstel om het budgetrecht te onderwerpen aan instemming van Brussel. ‘Hiermee verwijst Van Rompuy vijf eeuwen felbevochten volkssoevereiniteit zomaar naar de mestvaalt van de geschiedenis.’

Een beetje makkelijk is het wel om met zo’n populistisch verhaal Europa aan te vallen. Tuurlijk, er is van alles mis met de EU en ja, het zou mooi zijn als het hele Straatsburg-circus eens ophield te bestaan (maar dat gaat toch nooit gebeuren zolang er op dit dossier vetorecht rust). Maar dat we onze begroting aan Brussel moeten voorleggen (zoals we in mei met het Lenteakkoord al eens gedaan hebben), vind ik helemaal geen gek idee. Let wel, het is niet zo dat alleen Nederland goedkeuring moet krijgen.

Nee, alle 27 lidstaten dienen hun plannen voor het volgende jaar door Van Rompuy en Barroso te laten controleren. Dus ook de Grieken, Portugezen, Italianen en Spanjaarden. En dat lijkt me, gezien de bestuurlijke en economische malaise in die landen, een verstandige zet.

Verschenen in SC, 13 december 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s