Buma’s lijst

Oppositiepartij CDA is aan een opmars begonnen, althans zo lijkt het. De christendemocraten hebben door dat zij in de Eerste Kamer een cruciale positie innemen en proberen dat nu op alle fronten uit te venten. Ministers Dijsselbloem (Financiën) en Blok (Wonen) stonden vorige week aan het bureau van CDA-leider Buma om te kijken of er nog wat te regelen valt op het woningmarktdossier. De stemming over de huurverhoging, die Blok vorige week donderdag had voorzien, werd uitgesteld. Bij het ter perse gaan van deze SC zijn de onderhandelingen hierover nog gaande, maar dat het een gat in de begroting zal slaan, is welhaast zeker.

Wat dat betreft mag het kabinet van geluk spreken dat premier Rutte de Nederlandse korting op de EU-afdracht heeft weten zeker te stellen. In de begroting was met dit miljard al rekening gehouden, en als we Rutte mogen geloven, heeft hij het vuur uit zijn sloffen gelopen om het resultaat te bereiken. De regeringsleiders hadden er vorige week een marathon-zitting voor nodig om tot een compromis over de Europese meerjarenbegroting te komen. Direct na de presentatie kwam er van alle kanten commentaar en het is maar de vraag of het Europees Parlement de begroting straks goedkeurt. Zelfs Eurocommissaris Kroes deed een duit in het zakje en stelde inHet Financieele Dagblad dat ‘Europa soms te belangrijk is om over te laten aan politici’. Ongetwijfeld ingegeven door het feit dat het akkoord over de Europese begroting nogal in het nadeel van haar eigen ICT-portefeuille uitvalt.

Europa is natuurlijk wel degelijk een zaak van politici. Sterker nog, de leden van het Europees Parlement vertonen een niet te stuiten amenderingsdrift, zo ontdekte redacteur Rutger van den Dikkenberg. Op wetsvoorstellen van de Commissie worden vaak zoveel wijzigingen aangebracht – meer dan duizend amendementen is geen uitzondering – dat de kwaliteit van regelgeving in het geding komt.

Hoewel dit de kern van de Europese democratie betreft, zal de visie over de toekomst van Europa die Rutte een dezer dagen presenteert, van algemener aard zijn. We moeten nog tot de zomer wachten op het overzicht van taken en bevoegdheden waar Europa volgens het kabinet wel en niet over moet gaan. Het CDA deed vorige week vast een voorzetje en somde een aantal maatregelen op die teruggedraaid dienen te worden. Buma’s lijst omvat vooral wetgeving die nog niet bestaat of die Nederland niet raakt, omdat onze regels verder gaan dan de Europese. Als het CDA serieus genomen wil worden als volwaardige oppositiepartij, dan zal het inhoudelijk moeten bijdragen aan het debat. Het rondstrooien van dit soort populistische lijstjes helpt daar niet bij.

Verschenen in SC, februari 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s