Deals

De Blok-hypotheek leidde vorige week tot heel wat commotie. Vrijdag opende de Volkskrant met het nieuws dat de complexe constructie uit het Woonakkoord extreem duur uitpakt voor starters die met een dergelijke variant een huis kopen. In opdracht van de krant had De Hypotheker een berekening uitgevoerd, een exercitie die de Hypotheekshop eerder die week al voor Z24 deed.

Nadat minister Blok voor Wonen half februari bakzeil had gehaald bij Buma van het CDA, richtte hij zijn pijlen op D66, ChristenUnie en SGP. Na een nachtje onderhandelen presenteerde de gelegenheidscoalitie het Woonakkoord, met daarin onder meer de hypotheekregeling waarbij starters een extra lening kunnen afsluiten om de aflossing te betalen.

Slechts een paar dagen nadat het akkoord wereldkundig is gemaakt, wordt de hypotheekmaatregel al weggezet als ‘peperduur’, ‘een enorme lastenverzwaring’ en ‘zeer ongunstig’. Onvoorstelbaar! Hebben Blok cs daar niet goed over nagedacht? Was er haast in het spel of hebben ze het gewoon niet begrepen? Het is niet voor het eerst dat er vol enthousiasme een akkoord wordt gepresenteerd waarna binnen no time blijkt dat het onhaalbaar of uitvoerbaar is. Denk maar aan de forensentaks uit het Lenteakkoord en de inkomensafhankelijke zorgpremie van het kabinet-Rutte II.

Nu VVD en PvdA in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben, zullen er vaker van dit soort deals gesloten moeten worden. Daarbij mogen de betrokken partijen, om geloofwaardig te blijven, wel iets beter nadenken over de impact van de voorgestelde maatregelen.

Verschenen in SC, februari 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s