Naïef

Afgelopen donderdag togen zo’n vierhonderd medewerkers van gevangenissen en verpleeghuizen, uit de kinderopvang en het onderwijs naar Den Haag om het rapport ‘Ga in mijn schoenen staan en verdien eraan’ aan te bieden. Een initiatief van ambtenarenbond Abvakabo FNV waarmee zij Mark Rutte en Diederik Samsom een handreiking doen op welke wijze er in de publieke sector efficiënter gewerkt zou kunnen worden, zonder dat dit verlies van banen tot gevolg heeft.

Zo zou het volgens de leden van de bond bijvoorbeeld verstandiger zijn de onlangs gerenoveerde gevangenis in Hoogeveen open te houden in plaats van een nieuwe neer te zetten in Zaandam, zoals staatssecretaris Teeven dit voorjaar voorstelde. Dat Zaandam de gevangenen uit de te sluiten Bijlmerbajes moet opvangen, vergeten ze voor het gemak maar even. Ook zou een andere financieringswijze van de zorg geld kunnen opleveren, net als het invoeren van maatregelen om verspilling van medicijnen tegen te gaan.

De timing van deze actie is op zijn minst curieus te noemen. Of naïef, dat kan ook. Eind deze week komt de ministerraad pas weer bijeen en ook de Kamer zit nog midden in het reces. Er was dus helemaal niemand van de coalitiepartijen aanwezig om het rapport in ontvangst te nemen. Voorzitter Corrie van Brenk heeft het bij wijze van spreken bij het Torentje in de brievenbus moeten gooien.

Bovendien schijnt het kabinet het vlak voor het zomerreces op hoofdlijnen eens geworden te zijn over de invulling van het bezuinigingspakket van 6 miljard euro. In de tweede helft van deze maand worden de knopen doorgehakt over de ontwerpbegroting van 2014, maar het geraamte staat al vast. De ideeën van de ambtenarenbond komen dus als mosterd na de maaltijd. Leuk voor een kiekje in de krant, maar veel invloed op het beleid zal het niet hebben.

Verschenen in SC, 13 augustus 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s