Figurant

In zijn column in de Volkskrant ging voormalig PvdA-leider Wouter Bos in op de hete herfst die nadert. Hij bagatelliseert de rol van de Eerste Kamer bij de behandeling van wetsvoorstellen. De senaat zou een ‘figurant’ zijn, met een ‘beperkte machtspositie’. De Eerste Kamer kan, schrijft Bos, alleen maar wetsvoorstellen goedkeuren of verwerpen, niet amenderen. Tot zover niets nieuws.


Maar dan komt hij met de bewering dat, en ik citeer, ‘het verwerpen van een begroting betekent dat er vanaf 1 januari geen (geen!) geld uitgegeven mag worden’. Hij noemt ook een ‘afschrikwekkend’ voorbeeld: het verwerpen van de begroting van Sociale Zaken betekent geen uitkeringen.

Hier klopt helemaal niets van! Via de Comptabiliteitswet kan de regering gemachtigd worden voorlopig uitgaven te doen in het nieuwe begrotingsjaar, ook als een begrotingswet nog niet door Tweede en Eerste Kamer is goedgekeurd. Dit komt weleens voor, afgelopen bijvoorbeeld jaar nog toen de begroting van Economische Zaken eind 2012 zelfs nog niet door de Tweede Kamer was behandeld.

Universitair hoofddocent Han Warmelink van de Rijksuniversiteit Groningen wijst Bos hier een paar dagen later in dezelfde krant fijntjes op. Hij maakt gehakt van de argumenten van de gewezen politicus. Burgers ontlenen hun rechten aan de sociale verzekeringswetten en niet aan de begroting van Sociale Zaken, legt Harmelink uit. ‘De overheid is verplicht die wetten uit te voeren, ook al zouden de Staten-Generaal de onderliggende begroting verwerpen.’ Bos zou beter moeten weten. De beweringen die hij in deze column doet, zijn een oud-minister van Financiën onwaardig.

Verschenen in SC, 3 september 2013

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s