Andere mening

22 maart 2005 is de geschiedenis ingegaan als ‘het avondje van Van Thijn’. Na een urenlang debat in de Eerste Kamer over het wetsontwerp tot deconstitutionalisering van de benoeming van de burgemeester stemde de PvdA-fractie tegen, waarna D66-minister Thom de Graaf zijn ontslag indiende als minister voor Bestuurlijke Vernieuwing.

 

Op vier parlementariërs na had de Tweede Kamerfractie van de PvdA ingestemd met het wetsvoorstel, maar de senatoren hielden hun poot stijf. Door deze wet te aanvaarden zou namelijk de weg vrij worden gemaakt voor de gekozen burgemeester. En hoewel de PvdA daar altijd voorstander van is geweest, hadden de senatoren zo hun bedenkingen. De gemeenten hadden de dualisering nog maar nauwelijks doorgevoerd en het gemeentebestuur was daardoor nog niet klaar voor iets nieuws als een gekozen burgemeester, vonden zij.

Gerard Schouw van D66 doet nu opnieuw een poging de burgemeestersbenoeming uit de Grondwet te halen. Bijna unaniem heeft de Tweede Kamer met zijn initiatiefwetsvoorstel ingestemd. Op dit moment vindt in de Eerste Kamer de schriftelijke behandeling plaats. Senator Klaas de Vries, die in 2005 voor de PvdA in de Tweede Kamer zat en één van de vier tegenstemmers was, heeft het dossier onder zijn hoede. Zal de geschiedenis zich herhalen? Stemt De Vries, die – pikant detail – ooit als BZK-minister de indiener was van het oorspronkelijke voorstel tot deconstitutionalisering, tegen het initiatief van Schouw of is hij inmiddels een andere mening toegedaan? Met de PvdA weet je het maar nooit, zo hebben we de afgelopen week in het JSF-debat nog kunnen constateren.

Verschenen in SC, 15 november 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s