Circus

Vorige week heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen waarin staat dat het zelf wil bepalen waar en wanneer het bijeenkomt. De parlementariërs pleiten voor een verdragswijziging zodat lidstaten niet langer een vetorecht hebben over ‘de locatie en de interne organisatie’ van het EP. Dat zou ‘efficiënter, goedkoper en milieuvriendelijker’ zijn.Iedereen die de politiek een beetje volgt, weet dat deze kwestie eens in de zoveel tijd de kop opsteekt. In verkiezingsprogramma’s staat steevast een alinea opgenomen dat het maar eens afgelopen moet zijn met de maandelijkse volksverhuizing die jaarlijks een slordige 200 miljoen euro kost.

De Europese fractie van het CDA was er als de kippen bij en stuurde vrijwel direct nadat er over de resolutie gestemd was een persbericht de wereld in. ‘Tijd gekomen Straatsburg definitief vaarwel te zeggen,’ kopten de christendemocraten. Pikant detail: in de resolutie wordt met geen woord gerept over Brussel dan wel Straatsburg. Natuurlijk wéét iedereen dat het om het afschaffen van Straatsburg als zetel gaat, maar we weten ook dat Frankrijk dit van zijn levensdagen niet gaat opgeven.

De resolutie is overigens slechts een advies aan de regeringsleiders om het Verdrag van Lissabon te wijzigen. Dat gaan ze natuurlijk nooit doen en daarmee kun je het EP-besluit niet anders bestempelen dan als een verkiezingsstunt. De parlementariërs moeten komend jaar weer herkozen worden en niets prettiger dan tijdens de campagne kunnen roepen dat je een einde gaat maken aan het Straatsburgcircus.

Verschenen in SC, 28 november 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s