Diana Monissen: ‘Uiteindelijk gaat de zorg minder kosten’

Onomkeerbaar en noodzakelijk, vindt bestuursvoorzitter Diana Monissen van De Friesland Zorgverzekeraar de ingezette decentralisatie van taken op het gebied van de zorg. ‘Er moet een kanteling in het denken plaatsvinden. We brengen de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van leven steeds meer terug naar de burger en de sociale netwerken. Daarvoor is het lokale bestuur de juiste plek. Het is laagdrempelig en men kan met kleinschalige oplossingen komen.’

Lees ook de resultaten van het PM-onderzoek naar de decentralisaties en de interviews met Erik Gerritsen en Job Cohen.

De voormalig topambtenaar van VWS geeft aan dat het tijd kost om de omslag te maken, ‘meer tijd dan gegeven’ tot 1 januari 2015. ‘Zowel bij gemeenten als bij de zorgverzekeraars krijgen medewerkers andere taken,’ legt Monissen uit. ‘Systemen moeten worden aangepast en last but not least moeten de burgers/klanten goed en tijdig geïnformeerd worden zodat men weet wat er gaat veranderen en wat dat betekent.’ Hoe eerder de Wmo2015, die onlangs naar de Kamer is gestuurd, wordt behandeld, hoe beter, vervolgt Monissen. ‘Met een al te krappe tijdspanne gaat het niet lukken. Ik neem aan dat men zich ook in Den Haag bewust is van de urgentie van het tempo.’

Zodra de lastige overgangssituatie van oud naar nieuw doorstaan is, zullen we goedkoper uit zijn, meent Monissen. Ze is het dan ook niet eens met de ambtenaren uit het onderzoek, die aangeven dat geld het grootste knelpunt is. ‘Uiteindelijk gaat de zorg door de nieuwe aanpak minder kosten.’

Ook de conclusie dat de dienstverlening door het decentraliseren van taken niet verbetert, onderschrijft Monissen niet. ‘Decentraliseren kost, zoals ik al zei, tijd, maar het past wel bij de nieuwe toekomst. Door beter samen te werken en de zorg dichter bij de burger te brengen, zal zowel de kwaliteit als de doelmatigheid van de zorg toenemen.’

Dat gemeenten zich zorgen maken over de samenwerking met de zorgverzekeraars, zoals onlangs bleek uit onderzoek van de VNG, bestrijdt Monissen. ‘De Friesland werkt heel nauw samen met gemeenten, de provincie en de huisartsenkring. Dat gaat uitstekend. We hebben vorig jaar nog een convenant met Leeuwarden gesloten om samen een aantal thema’s op te pakken.’ Het gezamenlijke beleid van de zorgverzekeraar met de gemeente betreft drie onderwerpen: gezond gedrag, een naadloze uitvoering van zorg en ondersteuning en maatwerk voor kwetsbare doelgroepen. ‘We delen onder meer kennis met elkaar.’

Verschenen in PM, 3 april 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s