Daadkracht

Hollands Kroon – een fusie van ­Wieringen, Wieringermeer, Anna ­Paulowna en Niedorp – gaat de algemene plaatselijke verordening (APV) uitkleden en schrapt de helft van de artikelen. VVD-burgemeester Nawijn heeft vertrouwen in zijn burgers en wil hen hun vrijheid en verantwoordelijkheid teruggeven, zo zei hij ­vorige week onder meer op BNR.

Je ziet het al helemaal voor je. Op elke straathoek van Anna Paulowna straatartiesten en bedelaars, het hele dorp behangen met spandoeken en posters, Niedorpers die op hun motor door parken en plantsoenen scheuren, in het wild hun behoefte doen, kamperen langs het Amstelmeer­kanaal en elkaar bespieden met een verrekijker. Dat zal een dolle boel worden!

Toch is het een interessant experiment van Nawijn en zijn college. Gemeenten en andere overheidsorganisaties hebben vaak de mond vol van het verminderen van de regeldruk. SC analyseerde eerder dit jaar 190 coalitieakkoorden en concludeerde dat maar liefst driekwart van de gemeenten voornemens is belemmerende en overbodige regels te schrappen. Hollands Kroon voegt nu ook echt de daad bij het woord, als de raad er donderdag mee instemt.

Geruchten gaan dat de gemeenteraad eerst een inspraakavond wil organiseren om de inwoners hun mening te laten geven. Sommige zaken moet je niet aan de bevolking voorleggen, maar gewoon ten uitvoer brengen. En over een jaartje over twee evalueren. Als het een zooitje is geworden, draai je het terug en omarmt iedereen de nieuwe APV. Lukt het wel, dan heb je je als gemeente mooi daadkrachtig getoond in de strijd tegen de regeldruk.

Verschenen in SC, 28 oktober 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s