Sahin Ergec: de crowdsurfende ambtenaar

De vier finalisten van de Futur-verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar 2015 zijn bekend. Afgelopen vrijdag namen tien kandidaten het tegen elkaar op tijdens de selectiedag bij JS Consultancy in Haarlem.Sahin Ergec, Dagmar Winkelhorst, Maarten van der Meer en Anne-Marleen Dijkhuis kwamen als winnaar uit de bus.  Deze week stellen we de vier finalisten voor, te beginnen met Sahin Ergec, werkzaam bij de Belastingdienst in Breda.

Hoe oud ben je en waar kom je vandaan?
‘Ik ben 31 jaar en geboren, getogen en nog steeds woonachtig in het prachtige Bergen op Zoom.’

Je werkt bij de Belastingdienst in Breda. Vertel eens?
‘Direct na mijn studie ben ik als managementtrainee aan de slag gegaan bij de Belastingsdienst, dat is nu zeven jaar geleden. Op 25-jarige leeftijd mocht ik als jongste leidinggevende van de Nederlandse Belastingdienst aan de slag. Ik heb in Tilburg gewerkt, Den Bosch en Eindhoven. Sinds 1 september 2014 geef ik in Breda leiding aan het team Vervoer en het team Bedrijfsvoering. Daarnaast heb ik een team op het departement in Den Haag onder mijn hoede. Het team Vervoer houdt zich bijvoorbeeld bezig met alles wat binnen het ministerie van Financiën met mobiliteit van de medewerkers te maken heeft, openbaar vervoer, het wagenparkbeheer. Dat doen we zo goed dat andere overheidsorganisaties hebben aangegeven dat ze bij ons willen aansluiten.’

Hoe was de selectiedag afgelopen vrijdag in Haarlem?
‘Ontzettend intensief én ontzettend leuk! De andere kandidaten hebben ervoor gezorgd dat ik mezelf op een hoger niveau heb moeten tillen. Ik verbaasde me echt over het niveau van de ambtenaren die er rondliepen, zij waren echt steengoed. Ik heb echt alles uit mezelf moeten halen en misschien nog wel meer dan dat. Steeds als ik naar een presentatie keek, dacht ik, hé zo kan het ook. Dat was heel nuttig.’

Wat vond je de lastigste opdracht?
‘Met een stiftje iets tekenen op een flipover. Ik ben meer een verteller. Zet een camera op mijn neus of geef me een microfoon en laat me maar een presentatie geven, dat kan ik het beste. Er heerste wel een gevoel van saamhorigheid onder de kandidaten. Ik kon bij anderen kijken hoe zij iets tekenden en ze vroegen aan mij hoe ze het beste een verhaal konden vertellen.’

Welke opdracht ging je het beste af?
‘De presentatie en het persoptreden. Ik houd wel van lastige vragen.’

De jury heeft jou aangewezen als een van de finalisten met het argument ‘passie en ervaring’. Kun je dat uitleggen?
‘Ik herken mezelf heel erg in de passie. Als ik praat over wat jonge ambtenaren allemaal kunnen betekenen en welke mogelijkheden ze hebben, dan ga ik helemaal bloeien. De overheid heeft zoveel mogelijkheden, mits het lukt de schotten tussen gemeenten, provincies en Rijk weg te halen en onszelf zien als één overheid. Dan kan de overheid de beste werkgever van Nederland zijn. Houd niet vast aan een bepaalde functie, maar bepaal wat je leuk vindt, waar je goed in bent en waar je je talent het beste kunt inzetten. Als het niet lukt in de gemeente Lutjebroek, dan wel in Noord-Brabant, op een ministerie of bij een organisatie als de Belastingdienst.
‘Ik heb het vrijdag zo verwoord: een crowdsurfende ambtenaar is iemand die doet aan crowdfunding – vinden van kennis en vaardigheden binnen de organisatie – en crowdsourcing – het gebruik van netwerken en platformen. Samen leidt dit tot crowdsurfing 2.0.’

Je heb de andere drie kandidaten vrijdag een beetje leren kennen. Hoe schat je je kansen in?
‘Als ik heel eerlijk ben, denk ik dat ik wel een kans maak, maar er zit één gedoodverfde kanshebber bij. Nee, ik zeg niet wie dat is. Los van het feit of ik win of niet, ik zal altijd een ambassadeur van de overheid zijn.’

Verschenen op re.Public, 1 december 2014

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s