Anne-Marleen Dijkhuis: ‘De overheid kan wel een moment van reflectie gebruiken’

De vier finalisten van de Futur-verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar 2015 zijn bekend. Afgelopen vrijdag namen tien kandidaten het tegen elkaar op tijdens de selectiedag bij JS Consultancy in Haarlem.Sahin Ergec, Dagmar Winkelhorst, Maarten van der Meer en Anne-Marleen Dijkhuis kwamen als winnaar uit de bus.  Deze week stellen we de vier finalisten voor, vandaag is het de beurt aan Anne-Marleen Dijkhuis van de gemeente Hollands Kroon.

Hoe oud ben je en waar kom je vandaan?
‘Ik ben 26 jaar en woon in Hilversum. Oorspronkelijk kom ik uit Oldenzaal.’

Je werkt bij de gemeente Hollands Kroon. Vertel eens?
‘In maart 2013 ben ik er begonnen als trainee en sinds oktober van dit jaar ben ik in vaste dienst. Bij de gemeente Hollands Kroon ben ik transitiemanager. Ik houd me bezig met een interne organisatieverandering om de slag te maken naar zelfsturende teams.’

Hoe was de selectiedag afgelopen vrijdag in Haarlem?
‘Ik vond het ontzettend gaaf en heb er veel energie van gekregen! Ik was erg nieuwsgierig en vond het vooraf spannend, omdat we niet precies wisten wat we konden verwachten.’

Wat vond je de lastigste opdracht?
‘De individuele presentatie vond ik wel lastig. Hoe vertel je je verhaal en zorg je ervoor dat iedereen begrijpt waar je het over hebt? Bij de groepsopdracht was het interessant om te zien welke dynamiek er ontstond, terwijl je elkaar helemaal niet zo goed kent. Daar heb ik veel van geleerd.’

Welke opdracht ging je het beste af?
‘Hoewel ik het de lastigste opdracht vond, is de presentatie het beste gegaan. Ik heb mijn punt goed overgebracht. Wat mijn punt ten aanzien van de rol die jonge ambtenaren spelen bij de overheid is? Ik vind dat de overheid wel een moment van reflectie kan gebruiken. Reflectie op het werk dat we doen, niet omdat het moet van de wet of de manager, maar welk effect heeft het op de inwoners? En als we weten waarom we het doen, kan het dan ook anders? Daarmee bedoel ik: denken zonder kaders, grenzen en regels.’

De jury heeft jou aangewezen als een van de finalisten met het argument ‘overtuigend’. Kun je dat uitleggen?
‘Dat zit voor mij in mijn individuele presentatie. Ik heb aangegeven wat we als ambtenaren moeten doen en concreet gemaakt welke rol ik, als jonge ambtenaar van het jaar, daarin kan spelen. Hoe ik dat ga doen? Dat maak ik straks pas echt duidelijk tijdens de finale. Hou het er voor nu maar op dat het mijn kwaliteit is om van ideeën en dromen werkelijkheid te maken. Zoals een collega zegt: “van niets iets of van een luchtkasteel een echt kasteel maken”.’

Je heb de andere drie kandidaten vrijdag een beetje leren kennen. Hoe schat je je kansen in?
‘Wat een moeilijke vraag! Ik heb gelezen wat de jury over ons heeft gezegd en dan lijkt Dagmar de gedoodverfde winnaar te zijn. Ik heb vrijdag de presentaties gezien van mijn tegenkandidaten, ze maken alle drie een goed punt. Die van Sahin en Maarten waren het meest concreet. Ik kan moeilijk inschatten waar ik ga eindigen.’

Verschenen op re.Public, 2 december 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s