Maarten van der Meer: ‘Ik sta voor een duurzame ontwikkeling van de overheid’

De vier finalisten van de Futur-verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar 2015 zijn bekend. Afgelopen vrijdag namen tien kandidaten het tegen elkaar op tijdens de selectiedag bij JS Consultancy in Haarlem.Sahin Ergec, Dagmar Winkelhorst, Maarten van der Meer en Anne-Marleen Dijkhuis kwamen als winnaar uit de bus.  Deze week stellen we de vier finalisten voor, vandaag nummer drie Maarten van der Meer. Hij is werkzaam voor het waterschap Hollandse Delta.

Hoe oud ben je en waar kom je vandaan?
‘Ik ben 29 jaar en woon momenteel in Delft, waar ik ook geboren ben. Op mijn dertiende ben ik verhuisd naar Hengelo en heb vervolgens in Wageningen hydrologie gestudeerd. Daarna heb ik nog in Schiedam gewoond, even rondgezworven, opnieuw in Wageningen, een poosje in Rotterdam en nu dus weer in Delft.’

Je werkt bij het waterschap Hollandse Delta. Vertel eens?
‘Als hydroloog adviseer ik over de kwantiteit van het water. Bijvoorbeeld voor projecten van het waterschap of ten behoeve van het verlenen van vergunningen. Ik houd me ook bezig met de wateropgave. Stel het gaat enorm hard regenen, waar in ons gebied gaat het dan fout en welke maatregelen moeten we nemen om dat te voorkomen? Ik werk hier nu drie jaar, het is mijn eerste baan direct na mijn studie.’

Hoe was de selectiedag afgelopen vrijdag in Haarlem?
‘Het was een enorm leuke dag! Er komt een hoop op je af, maar het voordeel was dat ik heel dicht bij mezelf kon blijven. Ik kon goed vertellen wat ik vind en waar ik voor sta, dus het was niet extreem zwaar.’

Wat vond je de lastigste opdracht?
‘Het opnemen van een filmpje van vijftien seconden vond ik lastig, al heb ik het wel in één take gedaan. Ik ben er gaan staan en heb gezegd wat ik me opkwam, dat duurde precies vijftien seconden. De boodschap was iets in de trant van dat ik sta voor een duurzame ontwikkeling van de overheid en dat jonge ambtenaren daar een rol in kunnen spelen.’

Welke opdracht ging je het beste af?
‘Mijn gesprek met de consultant ging heel goed. In een half uur moest je vertellen wie je bent en hoe je gekomen bent waar je staat, daar kwam ik goed uit.’

De jury heeft jou aangewezen als een van de finalisten met het argument ‘open, onbevangen, maar met een duidelijke visie’. Kun je dat uitleggen?
‘Zo voelde het precies die dag, dus dat snap ik wel. Wat mijn visie betreft, die zal ik nog verder uitwerken in het filmpje dat we voor de verkiezingsavond moeten maken. De overheid is ontzettend aan het veranderen en er worden steeds meer verbindingen gelegd met marktpartijen en burgers. Jonge ambtenaren kunnen daar een sterke rol in spelen, omdat zij gewend zijn dit soort verbindingen te leggen.’

Je heb de andere drie kandidaten vrijdag een beetje leren kennen. Hoe schat je je kansen in?
‘Dat ligt er maar aan naar wat voor persoon ze op zoek zijn. Ik kan alleen maar mezelf blijven – positief, enthousiast en creatief – dus als dat is wie ze zoeken, dan maak ik een kans.’

Verschenen op re.Public, 3 december 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s