Training #7 Zandvoort Circuit Run

Vorig jaar stormde en regende het in Zandvoort. Ik liep de Circuit Run (over circuit, strand en door het dorp) toen in 1.09, dus met het weer van vandaag zou een PR erin kunnen zitten.

Vooraf werd gewaarschuwd voor hoogtij. Om 14.05 zou de vloed op zijn maximum zijn en met een starttijd van 13.10 uur zou ik iets na half twee op het strand lopen. Vorig jaar was dit ook het geval en toen was er toch genoeg ruimte langs de vloedlijn met hard zand. Ik verwachtte dus dat het wel mee zou vallen. De harde westenwind – die ik op de fiets naar het station pal tegen had – baarde me meer zorgen.

In de trein kwam ik veel hardlopers tegen. Vreemd genoeg schept dat toch een band. De organisatie was perfect geregeld, dus na omkleden en inleveren van mijn tas was ik mooi op tijd in het Le Champion-startvak. Precies om 13.10 uur gingen we van start. Ik begon natuurlijk veel te snel. Dat is een valkuil waar ik elke keer met een wedstrijd intrap. Maar het ging lekker, en ach… het was maar 12 kilometer.

Na 4 km over het circuit gelopen te hebben (met een paar venijnige heuveltjes) liepen we het strand op. De vloedlijn was inmiddels behoorlijk ver en… er was nauwelijks hard zand te bekennen. HET WAS ZWAAR! 3 kilometer is dan best lang. Mijn voeten verdwenen in het mulle zand, slechts af en toe was er een hard stukje strand waar ik gretig gebruik van maakt, al slingerde ik over het strand (wat ook behoorlijk wat energie kost).

zandvoortLagen de kilometertijden in het begin nog ver onder de 6 minuten, nu kropen ze op naar ruim 7! Ik had uitgerekend dat ik – als ik een PR wilde lopen – elke kilometer 15 seconden sneller dan 6 minuten zou moeten gaan, oftewel gemiddeld 5.45. Het aantal seconden onder de 6 minuten hield ik dus bij (fijne afleiding tijdens het lopen). Vlak voordat we het strand opgingen, was ik bijna bij de 3 minuten die ik zou moeten goedmaken. Maar ja. Daar was bij de strandopgang 3 kilometer verderop niets meer van over…

Hoe fijn is het dat Berlijn een snel en vlak parcours is! Dit viel zó tegen, ik was doodop toen ik eenmaal boven was en weer op normale ondergrond liep. Asfalt vind ik nu eenmaal het allerlekkerst om op te lopen. In het bos of over gras ga ik altijd bijna door mijn enkels en dat was nu op het mulle zand ook zo.

Vier kilometer later liep ik over de finish in een ruime 1.14. Ik had al uitgerekend dat ik 1.12 (dus gemiddeld 6 minuten per kilometer of een snelheid van 10 kilometer per uur) niet zou halen – laat staan een PR – en me daarbij neergelegd. Desondanks had ik achteraf toch een voldaan gevoel. Om de dag af te maken won Ajax later die middag uit van PSV. Koploper dus. Topzondag!

12 km | totaal 58 km | 59,0 kg

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s